Teknikens Värld nummer 14 / 1954

Teknikens Värld nummer 14 / 1954

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 14/2008

Fågel, fisk eller mitt emellan? Teknikens Värld anno 1954 var ett forum för alla som gillade bilar, motorcyklar, flyg, marin, kortvågsradio och foto.

Ryss-skräcken drabbade även oss och Sovjet­unionens fartyg Usjanov dominerade omslaget. I tidningen visades flaggor, gradbeteckningar och bilder på såväl svenska som sovjetiska fartyg så vi skulle veta vad som väntade i skärgården under sommaren. Frågan ”Varför kommer Sovjet?” på ledarsidan syftade på det faktum att delar av den sovjetiska flottan var på besök i Stockholm. Bra för upptiningen mellan öst och väst tyckte vi, men det dröjde ytterligare 35 år innan kalla kriget tog slut.

Vi uppmärksammade bilbältet, en nymodighet som räddade liv på motorbanorna, liksom de timerstyra strålkastarna som var en bra uppfinning för de som bodde i mörka trakter. Vi tyckte ändå att det var mer praktiskt med en vanlig ficklampa.

Skepp Savoy!

Det var väghållningen vi gillade hos Plymouth Savoy – en egenskap som annars inte var en paradgren hos gungiga jänkarvagnar. Däremot brukade de gilla bränsle och vi tyckte det var märkligt att man att behövde en tratt vid tankning. Detta krävdes eftersom röret till tanken var för smalt och bensinen hotade att svämma över. Utrymmen, sikt och fjädring gav vi däremot tummen upp för.

Skånedunder

Fråga Den skånska TT-motorcykeln kallades ”Rea” men det handlade inte om någon jetdrift utan var helt enkelt en akronym av Racer samt konstruktörerna Arne och Erik. Men vad står egentligen förkortningen TT för?

Svar: Tourist Trophy (tävlingen Isle of Man TT)

Snabba streck

Ingen mindre än Rit-Ola rapporterade från 24-timmarstävlingen på LeMans och det med sin personliga stil.

Fler flyger fågelvägen

På sex år hade antalet flygresenärer mer än fördubblats. Sammanlagt 52 miljoner flög nu kors och tvärs runt jorden, Sovjet och ”Kommunistkina” ej medräknade.  Det gällde nu att ha örnkoll på vilka plan som befann sig var och vi for till Bromma flygplats utanför Stockholm för att se hur övervakningen gick till. Bland annat hade ”autostrador” dragits i luften för att säkerställa att civilt flyg skulle undvika övningar från ”artilleri- och robotförband”. På uppslaget syns SAS-planet Arngrim, ”nattspanjoren”, dundra söderut

Säg omelett!

Lugn, bilden kommer inte från någon avspärrad mordplats. Det handlade om en tävling i trickfoto i regi av vår nystartade fotoklubb.  Den som så bara ägde en primitiv lådkamera uppmanades att gå med. Medlemskapet i klubben kostade fem kronor per år och då fick man delta i film- och fotoaftnar samt följa med på studiebesök.

Artikeln är från

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!