Teknikens Värld nummer 16 / 1974

Teknikens Värld nummer 16 / 1974

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 16/2008

Vi kallade det ”den nya bilstilen” – kombikupén, som förenade kombins lastmöjligheter med coupéns läckra linjer. I dag har vi en annan, mindre fartfylld, syn på krossalternativet.  Tre år gamla Saab 99 Combi Coupé ställdes mot Ford Capri av generation två och busnya Volkswagen Scirocco, som i sin nyaste skepnad provkörs på sidan 8 i detta nummer.

Den klassiska Folkabubblan slutade till­verkas i Wolfsburg och den tyska produktionen förvisades till fabrikerna i Emden och Hannover. Allt för att bereda plats för den nya volymmodellen Golf. 

Såväl en konstnärlig som teknisk analys gjordes när vi recenserade LP-skivor. Jo, du läste rätt, vi diggade Uriah Heeps Wonderland, liveplattan 1969 med Velvet Underground och Wienerfilharmonikernas inspelning av Mozarts fagott- och klarinettkonsert.

Flipp eller flopp

Som första svenska motortidning prov­körde vi Citroën GS Birotor. Modellen hade presenterats 1970 på Parissalongen men nu kom den med dubbelskivig wankelmotor. 

Behållningen var mer kraft och komfort men inte bara för att motorn bytts ut. GS gjordes om på en rad punkter, bland annat fjädring, hjulupphängning, hjul och inredningsdetaljer ändrades.

Birotor blev inte den framgång Citroën hoppats på, främst för att debuten matchade oljekrisen 1974 och de därmed höjda bränslepriserna. Wankelmotorn drog dubbelt så mycket bensin som den vanliga boxermotorn i 50 km/h. Av 1 874 754 tillverkade Citroën GS var 847 av Birotortyp.

Med dun på bröstet

Säkerhetsbältet var fortfarande en svår sak att vänja sig vid och krockkudden hade vi bara sett på film. Kanske var denna bröstkorgsdyna ett alternativ? Enligt den engelska tillverkaren Acceles Britax Ltd var flera stora biltillverkare intresserade. Någon som vet var den finns i dag?

Formel-fiasko

Ronnie Peterson brände sina chanser att bli Formel 1-världsmästare under Storbritanniens Grand Prix på Silverstone. Än värre var det för det japanska stallet Maki som inte ens lyckades kvala in. Stallet lirade i den riktiga lingonserien med endast misslyckade kvalförsök på sin ”meritlista” – sju stycken mellan 1974 och 1976.

Storebror ser dig

En kuslig stämning målades upp när vi besökte polisens trafikövervaknings­central. 15 kameror fanns i huvudstaden och 15 till ville man ha. I dag räknar vi till 58. Tillgängliga för alla på Vägverkets hemsida.

Mästare till hjälp

Fråga Test av tungviktarna från BMW, Moto Guzzi och Honda. Till vår hjälp hade vi en världsmästare. Vem?

Svar: Kent Andersson

Artikeln är från

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!