Teknikens Värld nummer 2 / 1979

Teknikens Värld nummer 2 / 1979

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 2/2008

En vass utmanare till familjesportbilen BMW 320 tyckte vi om nya Alfa Romeo Giulietta. Det blev inte så. Alfa Romeo kom att tampas med större problem än Giuliettans väl tilltagna vändradie och röriga förarmiljö. Läs mer här bredvid.

I en tid före chipstrimning var det knep som borrning, lättade svänghjul, byte av förgasare och kamaxel som gällde för att få extra knuff på sin vagn. Med skit under naglarna visade vi vad som passade din bil bäst. Reglerna för trimningsgrad var förvirrande och skiftade beroende på bilens årsmodell.

”Vingbilen”, som effektivt tog vara på luftströmmarna under karossen för att skapa grepp,  visade sig vara det vinnande konceptet på världens formel 1-banor. Colin Chapmans Lotus 79 hade dominerade den gångna säsongen och alla stall presenterade nu sin vingbil för 1979. Vi synade kopian 009 från Tyrrell.

Leklust, skrik och skratt

Vi åkte till Kalifornien och spanade in den nya trenden ”Minitruck” – en takförsedd pickup komplett med heltäckande matta, träimitation, minibar och dubbelsäng. Öl och hamburgare var det centrala bitarna hos ungdomarna på Van Nuys Boulevard. Liksom en och annan påhälsning av LAPD – Los Angeles poliskår.

Spagettisvennen

Fråga Den 20 år gamla (om man räknar snällt) Saab 96 skulle få en efterträdare. Modellen var framtagen i samarbete med italienska Lancia. Vad den skulle döpas till spånade vi på – Saab 97, 100 eller 901? Nix, det blev Saab-Lancia 600. Men vad hette bilen i Italien?

Svar: Lancia Delta

Näbbar vi minns

Volvo 140-ägare kunde via denna annons piffa upp sin gamla bil med en läcker Dynamindfront. Resultatet blev, beroende på smak eller böjelse, en nos mer lik den hos Pontiac Firebird eller en i Volvos och krocksäkerhetens tecken. Vi hade redan året innan monterat en på vår projektbil ”Volvo Turbo”, Hurtiggutten eller Guldtorsken även kallad.

Spröd som en pizzabotten

Nya Alfa Romeo Giulietta hade lånat namnet från en av märkets klassika sportvagnar och  tekniken från samtida Alfetta, vilket bland annat innebar Alfas  fyrcylindriga trotjänare till motor med dubbla överliggande kamaxlar, centralt placerade skivbromsar bak och de Dion-bakaxel. Växellådan var placerad i aktern vilket gav fin viktfördelning men även diffusa växellägen. 

Diffusa konturer hade alla bilar från 1970-talet – de rostade grymt. Värst problem med den rödbruna döden ansågs Alfa ha och det skulle ta lång tid innan vi nordbor återfick förtroendet för märket.

Drömmar om Fantom

Gunnar Friberg bläddrade drömmande i postorderkataloger och undrade om någon någonsin färdigställt cykelbilen Fantom. Jo, med det skulle dröja till 1993. Vilka puckon gjorde det? Gissa en gång.

Artikeln är från

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!