Teknikens Värld nummer 23 / 1956

Teknikens Värld nummer 23 / 1956

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 23/2008

Inte bara motormän fick vara omslagspojkar hos Teknikens Värld 1956. Här en engelsk officer 

vid plotting-skärmen i flygdirigeringsrummet på en kryssare. 

Tycker du att flyg­dirigering ligger långt från dagens innehåll i Teknikens Värld? Det är ingenting mot analysen på sidorna 26–28. Den rörde vattentorn.  Befolkningen i Örebro växte 

explosionsartat och alla var de i behov av det allra mest grundläggande i livet: vatten. Det nya svampliknande tornet hotade att bli en ekonomisk bomb och därför beslöt man att gjuta toppen på marken och sedan bygga ”stjälken” i etapper underifrån.

Hår på bröstet och händerna på ratten. Under vinjetten ”Ratta Rätt” var vi inriktade på den stundande vintern. Alla hade inte råd med en uppsättning vinterdäck så numret innehöll en hel del tips till bilförare med blankslitna sommardäck på isgatorna.

Tummen upp!

Den som irriterar sig på vår i dag gnälliga ton i testsammanhang skulle ha gillat vår recension av sportiga Borgward Isabella TS 1965. Gnället inskränkte sig till en bagatell som dåligt placerade fönstervevar. Förvisso hade vi föredragit en stel bakaxel framför bilens pendelaxlar för tryggare uppträdande vid hårdare körning. Modellenhette från början Hansa men döptes om då arbetarna på fabriken kallade den Isabella. Bilen blev märkets storsäljare med 202 813 tillverkade exemplar mellan 1954 och 1962. Borgward hade sin sits i Bremen till 1961. Där­efter fortsatte tillverkningen i Mexiko fram till 1970.

Strålande tider

Inte färre än elva sidor av tidningen ägnades åt allsköns strålning från atombomber, berggrund, tv-apparater och sjukhusutrustning. 

Denna dräkt skulle skydda framtida Marsresenärer från att stekas, djupfrysas, sprängas i småsmulor eller helt enkelt strålas.

Klossig succé

Svenska Plastföreningen höll mässa i Marmorhallarna i Stockholm och förespråkade naturligtvis detta nya material som snart skulle finnas överallt. Speciellt dessa danska färgglada klossar fångade vår uppmärksamhet.

Helikopter? Gör den själv!

Körskoleläraren Olle Johans­­son i Vimmerby lockades att bygga en egen helikopter nu när det fanns kompakta och enkla reamotorer att tillgå. Stommen utgjordes av en cykelram och några brädlappar. Observera motorernas placering på rotorbladen. Flygrädd?

Fransk fartdåre

Fråga Turen var kommen till denna fransos att presenteras under rubriken ”Världens racerstjärnor”. Vem var han?

Svar: Jean Behra

Artikeln är från

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!