Teknikens Värld nummer 5 / 1965

Teknikens Värld nummer 5 / 1965

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 5/2009

Omslaget till del 2

Vi bjöd på dubbelnummer när våren nalkades med en hel del bilnyhet­er. Mest intressant ansågs Renault 16 vara med sin nymodiga karossform, ”halvkombi”, och den fick pryda omslaget. Hela del 2 var vikt för 1965 års bilar. Märke för märke presenterades de, omsorgsfullt fotograferade i studio. Se mer här intill.

På insändarsidan svarade vi bryskt att oljan förmodligen skulle vara slut år 2000 och att de unga skulle få uppleva en ”oljelös tid då man uppfunnit andra drivmedel.”

Den första mikrovågsugnen för privatbruk, Husqvarna Electronic Privat, presenterades på världens första mässa enbart för mikrovågsugnar som hölls i Stockholm. (Tänk om man kunde få färdas bak i tiden, om så bara för en enda dag!) Priset var 3 900 kronor, i dagens penningvärde cirka 35 500 kronor. Dyrt tevatten, med andra ord!

Hybridbil anno 1965

Under 1960-talet fick europeiska Gran Turismo-vagnar ibland amerikanskt pulver. Iso Grifo var en sådan bastard, mindre kända Gordon-Keeble en annan. Bara dagar efter Sverigepremiären – som ägde rum på husvagnsutställningen i Marmorhallarna i Stockholm! – var det dags att provköra. Motorn kom från Chevrolet Corvette och Bertones glasfiberkaross hängde på en avancerad ram av fyrkantsrör.  Vi häpnade över finishen och finesser som individuell hjulupphängning, ställbar ratt, elektriskt manövrerad fjädring bak men ännu mer av siffrorna: 230 km/h och 0–100 km/h på 8 sekunder!

Jolle Roger

Denna amerikanska sexhjuling, Terra Gator, klarade 4 knop till sjöss och 25 km/h på land. Den mätte blott 

2 x1,2 meter. Den svenska importören erbjöd kunderna en egentillverkad trailer i matchande snitt.

Ettor och nollor

General Motors satte stor tilltro till sin ”datamaskins­anläggning”. Minneskapaciteten angavs inte i siffror men ansågs vara ”enorm”.

Krökta ryggar

Perfekt och ändamålsenlig tyckte vi om Volkswagen Kleinbus men den höga körställningen gjorde att man skilde sig så markant från andra trafikanter att till och med ”den enklaste manövrering förfaller svår och tröttande”. Bensinvärmaren och utrymmen gav vi tummen upp för liksom den höga marschfarten på 105 km/h.

Våren i fokus

Frågan Februarimörkret tvingade oss in i Stal-Lavals gamla lokaler i Nacka för att fotografera 1965 års nyheter. Vilken bil är det som står i förgrunden?

Svar: Opel Diplomat

Artikeln är från

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!