Teknikens Värld nummer 7 / 1957

Teknikens Värld nummer 7 / 1957

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 7/2009

”Stort bilnummer” ­påpekade vi. Att bevaka vad som var på gång på bilfronten gjorde vi förvisso i varje nummer men intresset var lika stort för motorcyklar, flygplan och annat tekniskt.

En keps, en bok eller kanske senaste utgåvan av Alla Bilar är vinsten i våra tävlingar i dag. 1957 kunde det vara en Simca Aronde Hard Top. Vinnaren från Dals Långed hade dock garderat sig om förstapriset inte skulle bli hans genom att beställa en exakt likadan vagn hos sin lokala Simca-handlare.

Vi presenterade allt inför Formel 1-säsongen – sista året det var tillåtet att köra på metanol. Bilarna hade ännu motorn fram och förarna hår på bröstet. Loppen varade i uppåt tre timmar.

Högt, lågt och stolligt

Mercedes 300 SL, BMW 507 och Maserati 3500 GT gjorde oss knäsvaga på Genève­salongen. Bland de mer vardagliga bilarna märktes Borgward Isabella TS Coupé och Goliath 1100. Genèvesalongen är av tradition coupéernas, karossmakarnas och knäppgökarnas salong. Så även 1957. På bilden engelska Frisky med skal ritat av italienaren Alfredo Vignale. Karossen med måsvingedörrar ansågs vara alltför utflippad. I produktion kom i stället en öppen variant: Sport Convertible. Annars löd trenderna 1957 panoramafönster, dubbelstrålkastare och automatväxel.

Vårskutt

Frågan Bilvåren hade anlänt och det illustrerade vi med denna bild från 1956 års Midnattsrally. Vad är det för bil? (Svaret finner du längst ner på sidan.)

Full koll runt om

Otrygg på stan? Med Duoskopspegeln hade moderna förare full koll både framför och bakom bilen på en och samma gång.

Har du hört dem förut?

Våren nalkades och tidningen var översvämmad av motorcykel- och mopedrelaterade annonser för i dag bortglömda varumärken som Saxoped, Fram King, Mobylette och Renold.

Semester­sabotören

Teknikens Värld har alltid tagit begbilen på allvar.  Nu sökte vi en billig semesterfraktare och slog till på denna förkrigs-Dodge. Vi hann emellertid bara ut ur stan innan vi fångades i en flygande besiktning. Tio anmärkningar reducerade semesterkontot rejält.

 

Rätt svar: Austin Healey 100

Artikeln är från

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!