Teknikens Värld nummer 8 / 1973

Teknikens Värld nummer 8 / 1973

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 8/2009

BMW 5-serie E12 i Alpinas skepnad fick pryda omslaget och samtidigt stå symbol för en spännande Genèvesalong. Där fick vi stifta bekantskap med nyheter som Peugeot 104 och Alfa Romeo Alfetta men även med gammal skåpmat som Fiat 128 och Triumph 2000 Mk II.

Med rubriken ”Vinst eller nit? gjorde vi en djupdykning i begbilsspekulatens tuffa vardag. En ordbok avslöjade ord som ”måste ses” (priset är högt) och ”bra” (det finns inte mycket gott att säga om bilen”). Vi synade den populära begbilen Volvo Amazon som gått ur produktion 1970. ”Vårt” exemplar hade fuktskador i bagageutrymmet, sladdrig framvagn, värmereglage som hade fastnat i maxläge och läckande bensintank.

Teslaget har haft sämre dagar. Vi testade första generationen Porsche Carrera RS och konstaterade att ”hårigare bil än denna tillverkas inte.”

Proteströrelse med gasen i botten

Frågan Som en protest mot de nya hastighetsbegränsningarna skapade journalisten Brock Yates loppet Cannonball Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash. Sträckningen New York–Los Angeles omfattade 460 mil och snabbast i premiärloppet 1971 var Yates själv och Grand Prix-föraren Dan Gurney i en Ferrari Daytona. Tiden, 35 timmar och 54 minuter, var 25 timmar snabbare än Cannonball Bakers, racinglegenden efter vilken loppet är uppkallat, tid från 1928.

Loppet har blivit spelfilm flera gånger. Mest känd är ”The Cannonball Run” från 1981 med Burt Reynolds i en av huvudrollerna. Vad hette filmen på svenska? (Svaret finns längst ned på sidan).

Blandmissbruk

Den som drack juice, åt punschkonfekt och rökte på långkörningen fick passa sig. Vårt test visade att kombinationen kunde resultera i över 0,5 promille i utandningsluften vid en nykterhetskontroll.

Attacken från öst

Japanerna blandade sig i hastighetsjakten på skidor i italienska Cervinia. En expertgrupp på 100 man filmade åkare och analyserade utrustning. Resultaten kördes i en datamaskin och snart stod Masaru Maroshita som världens snabbaste skidåkare med sina 183,392 km/h.

En sjuk duell

I detta nummer finns tidningens troligen sjukaste test hittills: duellen mellan dåtidens vanligaste ambulanser, Mercedes och Chevrolet. Det fördes en livlig debatt i tidningar och TV om vilken av dem som var bäst. Väghållning, komfort och driftsekonomi gjorde tysken till vårt val.

Testfest

I takt med att snön smälte antog våra minitester allt märkligare former. Domus rostlagningskit kändes logiskt, men blomsternät och krocketspel i plast? Eller duell mellan pingisracketar för 35 och 70 kronor?

 

Rätt svar: Mitt i plåten

Artikeln är från

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer