Teknikens Värld nummer 9 / 1987

Teknikens Värld nummer 9 / 1987

Denna text är hämtad från "I backspegeln" i nr 9/2009

Man kan inte annat än att le åt orden ”Volvos vinnare” på omslaget - modell 480 står i Volvos mörka del historiskt. Testet är nersölat med lovord och det var i stort sett bara valet av digital klocka och den brummiga motorn som fick nedslag. 480 kom att drabbas av en hord barnsjukdomar och fick Volvos rykte på svaj. Åtta år senare ansåg vi emellertid att 480 vara ett fynd som begagnad då bilen kurerats och var iskall/billig på begagnatmarknaden. Nu är det bara en tidsfråga innan vi nämner den som klassiker.

I Frankrike lade man efter 40 år ner produktionen av Citroën 2CV. Modellen kom att fortsätta att tillverkas i Portugal ytterligare två år.

Vi pekade ut framtida samlarbilar. Bullseye för Citroën DS, Fiat 850 Coupé och BMW 2002, men Volkswagen 411, Austin Allegro och Ford Granada?

Den ljusnande framtid är svår

År  2000 klingade magiskt och det var inte allt för långt dit. Men hur skulle det se ut? Med alkoholbilen skulle du kunna blanda bränsle och vätgastekniken lurade runt hörnet. Så långt full pott. Sensorer i vägbanan skulle ge information om köer och olyckor men även bromsa upp bilar i korsningar och andra kniviga situationer. Vi skulle också kunna ligga klistermärksnära varandra i rad för att spara bensin. Nja. Volkswagens prototyp, komplett med ” TV-kamera och miniräknare”, skvallrade om att vi inte skulle behöva ratta själva nästa årtusende. Så dagens Lane Assist är bara början?

Snigel på väg

Campingsugen släpvagnsvägrare och Saabägare? Då föll valet på Toppola Camper – pentry, garderob, skafferi och plats för fyra. Om priset på 17 000 kronor skrämde så kunde du hyra en för 800 per vecka.

Sport für alle

Vi synade de suddiga spionbilderna och skissade fram 984 – ersättare till budgetporschen 924. Det egentliga namnet var 986 och projektet skulle mynna ut i den helt annorlunda mittmotorbilen Boxster 1996.

Exotisk vår

Frågan Säsongen för tvåhjulingar var här och vi tipsade hojar. Denna 1950-talare tillverkades fortfarande i Indien. Namn? (Svaret finner du längst ner på sidan.)

Slapplisor

Ett riktigt smutsjobb men någon måste göra det. Vi skuggade Stockholms parkeringsvakter och förvånades över att de första böterna delades ut först klockan 11.05. Innan dess hade de handlat på Metro och ägnat sig åt fågelskådning. Dagen före hade vi tappat bort dem i folkvimlet i köpcentret Gallerian.

 

Rätt svar: Enfield (India 350)

Artikeln är från

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!