Tesla: ”Fristående verkstäder kan köpa reservdelar”

Sveriges Fordonsverkstäders Förening har anmält Tesla till Konkurrensverket för att de anser att elbilstillverkaren snedvrider konkurrensen genom att inte tillåta oberoende verkstäder köpa reservdelar. Enligt Tesla är SFVF:s uttalande felaktigt.

Under gårdagen meddelade Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, att de har anmält Northern EMEA (Tesla) till Konkurrensverket för överträdelse i enlighet med lagen (2008:584) om gruppundantag för vertikala konkurrensbegränsande avtal inom motorfordonssektorn.
Bakgrunden till anmälan är att Tesla genom sitt återförsäljarnätverk uppges ha satt i system att inte sälja reservdelar till oberoende verkstäder, och att de – trots uppmaningar från SFVF:s medlemsföretag – fortsatt på inslaget spår.

SFVF hänvisade dessutom till en mejlkorrespondens mellan ett av deras medlemsföretag och Teslas så kallade Service Advisor där sistnämnda framhärdade att de inte säljer reservdelar till tredje part utan bara direkt till kunder baserat på deras VIN-nummer (identifikationsnummer).

Tesla Model S på serviceverkstad (elbil)

Foto: Tesla

I dag har Tesla kontaktat teknikensvarld.se för att ge sin bild av ärendet, att SFVF:s uttalande om att reservdelsbeställningar endast görs direkt till kund är felaktigt. Reservdelar beställs mycket riktigt med hjälp av en bils VIN-nummer, men beställningar kan genomföras av andra än kunden (bilägaren).
Teslas talesperson förtydligar:

”Fristående verkstäder kan köpa majoriteten av Teslas reservdelar från ett Tesla Service Center, detta sker dagligen. Beställningarna görs till den aktuella bilens VIN-nummer (chassinummer) eftersom modellversion och tillverkningsdatum styr specifikationer på de aktuella delarna.”


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer