Teslas röda siffror förvandlades under tredje kvartalet 2018 till svarta, för första gången på bra länge. Precis som Elon Musk hade förutsett.

Tesla Inc (tidigare Tesla Motors) har i kvartalsrapport efter kvartalsrapport uppvisat förlustsiffror av enorma mått. Men Elon Musk har förutspått en vinst under tredje kvartalet (allra senast under kvartal fyra) i år och så blev det. 311,5 miljoner dollar, motsvarande 2,84 miljarder kronor, uppgick nettovinsten under Q3 2018 till, vilket kan jämföras med 619,4 miljoner dollar, motsvarande 5,65 miljarder kronor, i förlust under tredje kvartalet 2017.

– Kvartal tre 2018 var ett verkligt historiskt kvartal för Tesla. Modell 3 var den bäst säljande bilen i USA när det gäller intäkter och den femte bäst säljande bilen i fråga om volym, skriver Elon Musk i ett meddelande till aktieägarna.

Det är inte första gången som Tesla har gått med vinst under ett kvartal. Det skedde en gång under 2016 samt en gång under 2013.
Sett över ett större perspektiv är Tesla rejält på minus med nästan 60 miljarder kronor i förluster sedan 2010. Tesla har därför mycket kvar att bevisa, men i och med att produktion och försäljning har kommit igång rejält, framför allt jämfört med hur det såg ut i slutet av 2017 och i början av 2018, ser framtiden betydligt ljusare ut. Nya modellen Model 3 är den stora anledningen till vändningen.

Resultatet ledde till att aktien genast rusade. Över tolv procent steg den med direkt efter att kvartalsrapporten offentliggjorts. Den backade sedan något och stannade runt tio procent.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer