Under en längre tid har vi skrivit om Teslas intresse att bygga en fabrik för biltillverkning i Europa. Nu är det klart och bygget utanför Berlin blir Teslas fjärde Gigafactory.

Det stod mellan Nederländerna, där Tesla har sitt europeiska huvudkontor, och Tyskland. I ett uttalande från Elon Musk påstår han att även Storbritannien förekommit i förhandsspekulationerna, men att valet föll bort på grund av oroligheterna kring Brexit. Valet föll till sist på Tyskland men inte riktigt i regionerna där det hade förutspåtts. Det pratades om regioner i västra Tyskland men nu är det klart att Teslas fjärde gigafabrik ska byggas utanför Berlin, i östra Tyskland. Sedan tidigare har Tesla två Gigafactory-fabriker i USA, en i Nevada och en i New York. Och så sent som i oktober fick Tesla klartecken att börja bygga Gigafactory 3 i Shanghai, Kina.

Tesla Model Y 2021

Gigafactory 4 ska öppna senast i slutet av 2021 och ska stå för tillverkningen av nya suven Model Y (bilden ovan). Totalt räknar man med att fabriken kommer sysselsätta 7 000 personer.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer