Snart kommer New York-borna kunna hoppa in i en gul Tesla-taxi. Tesla Model 3 har som första helt eldrivna bil godkänts för att användas i taxitjänst i New York.

Tänk på New York och du kommer förmodligen att se en gul taxi framför dig. Kanske en gul Ford Crown Victoria, eller det riktiga originalet – en Checker. På senare år har dock gula Toyota-bilar tagit över gatubilden i New York, men det kan det bli ändring på nu. New York City Taxi and Limousine Commission har nu godkänt Tesla Model 3 för taxibruk. Den har fått status som en så kallad ”medallion taxi” och den är den första elbilen att få det.

LÄS MER: Mercedes EQC mot Audi e-tron och Tesla Model 3

Av de 36 bilmodeller som finns på listan över godkända taxibilar är många hybrider. Listan domineras av Toyota som bland annat har Camry, Highlander och RAV4 i taxitrafik. Även Nissan har fått en modell godkänd – den lilla skåpbilen NV200, dock inte i eldrivet utförande.

Teslan må vara den enda elbilen som har godkänts för taxidrift i modern tid i New York, men den är absolut inte den första. New Yorks allra första taxibolag hette Samuel’s Electric Carriage and Wagon Company och de började köra, som namnet antyder, med tolv elektriskt drivna vagnar år 1897 och vid 1900-talets början fanns inte mindre än 1 000 eldrivna taxibilar i New York.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer