Mitt i allt fokus på Model 3 passar Tesla på att uppdatera både Model S och Model X – mjuk- och hårdvarumässigt.

Just nu är blickarna riktade mot Teslas instegsmodell Model 3 som sägs stå färdigbyggd nu på fredag. De första 30 bilarna ska levereras den 28 juli. Men Teslas båda nuvarande modeller – Model S och Model X – får även de en stund i rampljuset eftersom den amerikanska elbilstillverkaren lite i skymundan av Model 3 har passat på att uppdatera dem.

Exakta detaljer är det ont om, men uppdateringen av Model S och Model X ska vara av både det mjukvarumässiga och hårdvarumässiga slaget. Därmed kommer bilar tillverkade innan juli 2017 inte att få ta del av (alla) uppdateringar.

Tesla Model S P100D

Foto: Martin Öberg

Du har väl inte missat vår provkörning av Tesla Model S P100D?

Det är framför allt i instegsversionerna som uppdateringarna kommer att märkas av. Tesla Model S 75 och fyrhjulsdrivna Model S 75D blir nämligen betydligt kvickare än vad de tidigare varit. Model S 75 förbättrar 0-100-tiden från 5,8 sekunder till 4,6 sekunder. Inte illa att kapa 1,2 sekunder från en månad till en annan. Model S 75D går från 5,4 till 4,4 sekunder.
4,4 sekunder behövde Model S 100D tidigare på sig från stillastående till 100 km/h. Numera gör den sprinten på 4,3 sekunder.
Värstingversionen Model S P100D gör fortfarande 0-100 km/h på 2,7 sekunder, så ingen förändring där.

Tesla Model X

Du har väl inte missat vår provkörning av Tesla Model X 90D?

Model X 75D, den finns ju endast med fyrhjulsdrift, gör numera 0-100 km/h på 5,2 sekunder, tidigare var det 6,2 sekunder som gällde. Model X 100D kapar en tiondels sekund och gör nu 0-100 km/h på 4,9 sekunder i stället för 5,0 sekunder.
Performance-versionen Model X P100D gör 0-100 på 3,1 sekunder, samma som tidigare.

En annan nyhet är en ny sjusitskonfiguration till Model X som ger ett helt plant lastutrymme när andra och tredje sätesraden fälls ned. 47 000 kronor kostar detta tillval. Fem- och sexsitsiga säteslayouter finns kvar i utbudet.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer