Vi har mer eller mindre vant oss vid att vänta länge på nya Tesla-modeller. Nu verkar det dock som att vi inte behöver vänta länge på Model Y, produktionsstarten sägs vara bara några veckor bort.

Redan i höstas kom uppgifter om att den sjusitsiga versionen av Tesla Model 3, kallad Model Y, skulle bli den första Tesla-modellen att gå i produktion före schemat. Då sades det att Model Y-tillverkningen skulle komma igång någon gång under sommaren 2020. Med Model S, Model X och Model 3 var det tvärtom. Produktionsstarterna försenades i flera omgångar.

Nya uppgifter säger att Tesla kommer att leverera de första exemplaren av Model Y redan i slutet av februari. Om det stämmer kommer Tesla att leverera Model Y ett drygt halvår tidigare än enligt den ursprungliga planeringen.

Tesla Model Y 2021

Det är förstås den nordamerikanska marknaden som står först på tur och det är i första hand Performance-modeller som levereras. Därefter kommer Long Range Dual Motor i mars/april.

Model Y kommer att tillverkas i Teslas Fremont-fabrik, men på sikt även i Gigafactory 3-fabriken i Shanghai. Även Gigafactory 4, som ska börja etableras i tyska Grünheide i mars, ska bygga Model Y från och med juli 2021.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer