Tesla mycket nära helt självkörande bilar

Enligt Elon Musk är Tesla mycket nära självkörande bilar enligt högsta nivån – fem – och han tror på tekniken redan i år.

I fjol våras berättade Elon Musk att tekniken för att göra Teslas bilar fullt självkörande skulle vara färdig mot slutet av 2019, och att Tesla-förare världen över skulle kunna ägna sig åt annat än bilkörning från och med andra kvartalet 2020 – om diverse lagändringar genomfördes.
Med facit i hand blev det inte så, varken lagar eller Teslas teknik har kommit tillräckligt långt.

I natt svensk tid gjorde Elon Musk ytterligare ett uttalade kring autonom körteknik i samband med att han talade via videolänk under öppnandet av årliga World Artificial Intelligence Conference i Shanghai.
Han sa då, återigen, att Tesla är mycket nära helt självkörande bilar.

Elon Musk vid Tesla Cybertruck

Elon Musk i samband med presentationen av Tesla Cybertruck.

– Jag är extremt säker på att nivå 5 eller grundläggande fullständig autonom körning kommer att inträffa och jag tror att det kommer att inträffa väldigt snabbt, sa han enligt Reuters och fortsatte:

– Jag är övertygad om att vi kommer att ha den grundläggande funktionaliteten för självkörande nivå 5 färdig i år.

Vad han inte verkar ha nämnt denna gång är just biten med lagändringar. Det krävs för att det ska bli tillåtet att låta bilarna själva ta hand om körningen medan föraren kan övergå till att bli passagerare.

Tesla Model 3 med Autopilot krasch in i lastbil

Ibland går det inte som avsett. Läs mer om denna olycka här.

Redan i dag kan Teslas modeller, som numera är fyra stycken (Model 3, Model Y, Model S och Model X), delvis köra på egen hand. Märkets Autopilot-system har många gånger missbrukats och vi har sett exempel på förare som vilat i baksätet medan bilen på egen hand kör på motorväg, samt flera exempel på olyckor, vissa av dem med dödlig utgång, när Autopilot-systemet inte har reagerat för fara och hinder. Vi har även sett exempel på där Autopilot har undvikit olyckor på imponerande sätt.

I filmen nedan ser du hur det kan se ut när en Tesla Model 3 utrustad med Autopilot Full Self-Driving är ute och kör utan input från föraren.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer