Elsportbilen Tesla Roadster känns fortfarande som en ny bekantskap, men modellen är redan inne på sluttampen av sin livscykel. Nästa år tas Roadster ur produktion och först 2013 kan efterföljaren lanseras.

Som många nystartade bilföretag har Tesla haft det kämpigt med det ekonomiska och nyligen meddelade man att företaget ska bli börsnoterad i förhoppningen att få in 100 miljoner dollar i nytt kapital. I Teslas ansökan om börsnotering dolde sig dock något mycket mer intressant. Vid en noggrann läsning upptäckte Autopia ett oväntat besked från Tesla angående Roadster-modellens framtid.

Tesla Roadster känns fortfarande ny men redan nästa år är det slut. Tesla meddelar att produktionen av Roadster och dess lite hetare syskon Roadster S stoppas 2011 på grund av förändringar hos en leverantör. Leverantören i fråga är med all säkerhet Lotus som planerar att stoppa produktionen av sin Elise (som lånar ut chassi med mera till Roadster) och lansera en ny generation Elise 2012.

Det här sätter Tesla i en sits som är obekväm för en biltillverkare. Utan Roadster har de nämligen inte en enda modell att tillverka. Sedanmodellen Tesla Model S går i produktion först 2012, även om det uppges kvarstå en hel del frågetecken innan tillverkningen kan börja. Om allt går enligt planerna ser dock Teslas framtid ljus ut med två pinfärska modeller på marknaden 2013.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer