Tesla Roamer – Model S blir campingbil

Har du aldrig tänkt dig Tesla Model S som ”husbil”? Då är det dags att tänka om för nästa vecka presenteras Tesla Roamer.

Världens första elektriska husbil ska lanseras under 2019, Iridium E-Mobil heter den och är tysk. Den är säkerligen bra på mycket, men en grej den inte är speciellt bra på är snabba accelerationer och höga topphastigheter. Det är här Tesla Model S P90D kommer in i bilden, den du ser på bilderna här.

Nej, det är inget skämt. De dåliga skisserna är faktiskt en första titt på Model S förvandlad till campingbil. Den färdiga produkten ska visas upp på ett elbilsevenemang i Michigan den 17 april.
Bilen har fått namnet Tesla Roamer och bakom projektet står en Travis Rabenberg som även ska presentera en elektrisk skolbuss.

Travis Rabenberg har helt enkelt låtit ersätta Model S bakdel med en campingdel. Det hela påminner en del om svenska Toppola som man en gång i tiden såg på vägarna på framför allt Saab 99 och 900.
Campingdelen med uppfällbart tak sägs bjuda på sovplats, vattenklosett samt vask. Campingdelens tak är försett med solcellspaneler med en effekt på en kilowatt.

Saab 99 Toppola Camper

Foto: Anders Jensen

En Saab 99 Toppola Camper, en inte helt ovanlig syn på svenska vägar under 1980-talet. Monterade man bort bakluckan kunde man koppla på Toppola-campingsatsen som tillverkades i Landskrona. Även här ingick ett enklare kök vid sidan om sovplats.

I och med att det är en Model S P90D finns det gott om kraft i form av två elmotorer som genererar en bra bit över 700 hästkrafter men också batterier på 90 kWh som enligt NEDC-körcykeln ger en räckvidd på över 50 mil (EPA säger 43 mil). I campingutförande väntas räckvidden kapas till 32 EPA-mil.

Skaparen Rabenberg tänker sätta nytt världsrekord för snabba husbilar med sin Tesla Roamer. Han tror nämligen att den är god för åtminstone 240 km/h trots schabraket där bak. Lyckas han är inte långt ifrån originalbilens ursprungliga topphastighet. 0-100-tiden lär ha förändrats med tanke på extravikten och luftmotståndet. Model S P90D gör annars 0-100 km/h på 3,3 sekunder, om den inte är Ludicrous-uppgraderad för då är den ännu snabbare.

Tesla Roamer

När bilen har visats för omvärlden och hastighetsrekordet för husbilar har slagits tänker Travis Rabenberg köra tvärs över den nordamerikanska kontinenten för att år 2020 förflytta ekipaget till London där en resa mot världsutställningen World Expo 2020 i Dubai tar vid.

Någon serieproduktion ska vi nog inte räkna med.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer