Tesla uppmanar anställda att bryta restriktioner – fabriken igång

Tidigare i veckan kunde vi berätta att Tesla hotat med att flytta huvudkontor och produktion från Kalifornien, som en respons på de lokala coronarestriktionerna. Nu uppmanar biltillverkaren sina anställda att bryta mot reglerna, och komma till jobbet ändå, vilket fått fabriken att vara igång igen.

Tesla och dess vd Elon Musk tillhör de skarpaste kritikerna mot de restriktioner som införts i coronakrisens spår, och då särskilt på den lokala fronten, i Alameda County i Kalifornien, där biltillverkarens huvudkontor och fabrik ligger. Då fabriken inte ansetts samhällskritisk, så har den varit stängd av myndigheternas beslut, något som vi tidigare i veckan kunde berätta upprört Musk så till den milda grad att han hotat med att flytta både tillverkning och huvudkontor, och dessutom stämma myndigheterna för den förlorade intäkten.

I den senaste turen i ämnet har nu Tesla beslutat trotsa myndigheternas riktlinjer och uppmanar nu de anställda att komma till jobbet trots myndigheternas uppmaningar. Vd:n Elon Musk har via Twitter uttalat att ”Om någon ska arresteras [för att bryta mot restriktionerna] så ber jag att det bara är jag.”

De lokala coronarelaterade reglerna skulle hålla fabriken stängd till slutet av månaden, men nu – med de anställdas regelbrott – är produktionen alltså igång igen. Tesla själva hävdar att de tagit krafttag i utformningen av arbetet i fabriken, för att stävja smittspridning.

Tesla har dock tidigare, vid flera tillfällen, anklagats för bristande arbetsvillkor och hantering av sina anställda. Något vi också rapporterat om.

Tesla-fabrik Kalifornien USA

Teslas fabrik i Fremont, som nu alltså är igång igen. Vad än myndigheterna säger.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer