I går inträffade en olycka på en nederländsk motorvägssträcka som har blivit viral då en Tesla Model S ”förutser olyckan” och bromsar i god tid. Andra har inte samma snabba reaktioner.


Teslas semiautonoma Autopilot-funktion har fått utstå mycket spott och spe efter en rad incidenter, även där människor omkommit. Men nu får vi se ett tydligt exempel på att tekniken är på god väg att mogna och bli en viktig beståndsdel i den framtida trafikbilden.

I tisdags eftermiddag på motorvägen utanför Eindhoven i Nederländerna bromsar plötsligt bilarna i ytterfilen. En bakomvarande förare i en Opel Corsa reagerar sent, bromsar inte alls utan slår på blinkersen och försöker byta fil. Det lyckas inte.
Bakom Opel Corsan rullar en Tesla Model S i drygt 110 km/h och varnar samt bromsar redan innan smällen är ett faktum, faktiskt ett par sekunder innan Opel-föraren kör in i framförvarande bil. Teslans Autopilot-system reagerade helt enkelt på bilarna som låg längre fram än den bil som låg närmast.

I september rullade Tesla ut Autopilot 8.0 som sades förbättra funktionen betydligt genom att mer förlita sig på radarsensorernas informationsflöde än kamerornas. Tidigare var det tvärtom. Radarsensorernas mer noggranna information kan tolkas snabbare och oftare samt har förmågan att ”se längre fram” på vägen förbättrats. Dock kan sensorerna inte, som det står i utländsk media i dag med anledning av filmen ovan, förutse en kollision. Det är inte därför som Teslan bromsar.

I november annonserade Tesla om ytterligare förbättringar i sina bilar och Autopilot-systemet. Ny hårdvara ska vara än mer förutseende än i dag, bland annat ska tekniken kunna se genom framförvarande trafik på ett mer säkert sätt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer