Teslas kameror avslöjar vandaler

Elbilarna från Tesla är utrustade med flertalet kameror som är bra att ha i mer än trafiksituationer.

Tesla Sentry Mode är en smart funktion som låter bilens kameror bevaka just bilen när den är stillastående. På så vis kan förövare som vandaliserar eller försöker stjäla bilen filmas och avslöjas. Det ser vi prov på i filmen nedan som kommer från USA.

Filmen visar bland annat flertalet personer som går fram och repar parkerade Tesla-bilar, eller till och med kör in en kundvagn i sidan. Frågan är varför personerna genomför denna typ av meningslösa skadegörelse – avundsjuka, hat mot elbilar eller ren slump? Troligtvis en blandning av det mesta.

Sentry Mode kan vara olagligt i Sverige enligt Datainspektionen. Man får nämligen inte stationärt spela in omgivningen runt en bil hur som helst, inte när man kan identifiera människor i filmen. GDPR-lagens avsnitt om personuppgiftsbehandling är hård på den punkten, och inom det faller just bilder där personer kan identifieras.

För att komma till rätta med problemet måste bilarna egentligen förses med tydliga skyltar om att området kameraövervakas. Dessutom ska det också finnas tydliga kontaktuppgifter till den som övervakar, det vill säga bilens ägare, så att personer som fastnar på film, bland annat vandalerna, ska kunna kontakta och ifrågasätta bevakningen.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer