Vintersport har alltid varit centralt i mitt liv, trots eller kanske tack vare att jag är uppvuxen i Blekinge. Varje vinter från början av 1980-talet packade vi bilen och styrde norrut till Gruvens Fäbod i Sälenfjällen där vi hyrde en stuga vid vägs ände. Och varje vinter var det samma sak. Brorsan och jag satt i baksätet tillsammans med julklappar, infrusna matlådor, skidstavar och pjäxor. Ni förstår säkert. Som jag minns det surrade farsan till och med fast en julgran på taket... Inte den bästa vägen att gå för säker transport, men det var väl andra tider.
Vinterutrustning är bland det mest skrymmande man kan hålla på med och med fyra uppsättningar som i vår familj så blir det mängder med prylar. Och då löser man otroligt mycket med en takbox, inget snack om saken.
Vi har testat sju olika takboxar från sex olika tillverkare, alla säljs i Sverige. Som ni kommer att se i tabellerna skiljer det en hel del i pris, men alla är av fullstor modell.
Samtidigt skiljer det kanske lika mycket i utförande samt praktisk funktion mellan de olika takboxarna och det märks tydligt att de kommer att användas på olika sätt. Huruvida kvalitetskänslan i material och utförande kommer att ha något med boxens faktiska livslängd att göra eller inte vet vi inte – men de känns väldigt olika. Från rangliga till solida och från hafsverk till smart genomtänkta. Och det intressanta är att prisnivån stiger om de uppfattas som genomarbetade.
Innan du väljer vilken sorts box du ska ha bör du fundera på vad du faktiskt kommer att frakta runt i boxen. Om hela familjen åker snowboard kanske det räcker med en kortare box, om alla åker längd eller störtlopp kommer skidorna att vara runt två meter långa – bra att ta med det i beräkningarna. Vi lasermäter utrymmena inuti boxarna och vi tar hänsyn till utrymmeskrävande låsanordningar när vi mäter. Just därför kan det variera uppemot en decimeter i bredd mellan ytter- och innermått. Lägg märke till att tiden för montering på bilen innebär att lastbågarna redan är rätt justerade och att boxen ligger löst uppe på bågarna.
Att köpa för liten takbox kan vara ödesdigert, att köpa för stort är bara onödigt. Räkna på dina behov och gör ett medvetet val. Priserna som vi har angett är listpriser, men det behöver inte alls bli så dyrt. Okej, Biltemas och Mekonomens boxar lär bli svårare att hitta billigare såvida de inte rabatteras. Men i stort sett alla de andra går att hitta klart billigare ute på nätet – i vissa fall upp emot 40-50 procents rabatt.
Lycka till!
Biltema Ski Box 450 L
Testets sämsta box är också testets billigaste box. Svår att montera, rangligt utförande och begränsande med öppning bara från en sida. Yttre handtag saknas.
Pris: 2 299 kronor.
Material: Plast.
Yttermått: 220×80×36 cm.
Innermått: 198×72×37 cm.
Volym: 450 liter.
Vikt: 16 kg.
Lastkapacitet: 50 kg.
Öppning: Från höger sida.
Yttre handtag: Nej.
Lås: Ja, på höger sida.
Inre fastspänning: Ja.
Klädd bottenyta inuti: Nej.
Montering: 5 minuter och 50 sekunder för två personer. På gränsen till kriminellt svår att montera genom sina u-bultar och två vingmuttrar per fäste, dessutom med förborrade fästen – ingen flexibilitet. Detta gör att vi tror att Biltema-boxen blir sittande kvar på bilen även när den inte behövs, vilket drar soppa i onödan.
Lastning: Öppningsvinkel är klart godkänd, men att det bara går att lasta och lossa från ena sidan är begränsande.
Kvalitetskänsla: Klart lägre än medel. Känns ranglig.
Calix 600
Testets bästa box, men marginalen till Thule 900 är extremt liten. Lägg märke till att boxens vikt plus maxlast blir 104 kg. I stort sett alla normala bilar har max taklast på 75 eller 100 kg.
Pris: 6 295 kronor.
Material: Plast.
Yttermått: 225×94×34 cm.
Innermått: 213×81×31 cm.
Volym: 600 liter.
Vikt: 29 kg.
Lastkapacitet: 75 kg.
Öppning: Från bägge sidor.
Yttre handtag: Två mindre på varje sida.
Lås: Ja, på båda sidor.
Inre fastspänning: Fyra öglor för spännremmar.
Klädd bottenyta inuti: Nej.
Montering: 1 minut och 7 sekunder för en person med snabbfästen. Det är lite svårt att nå de bortre fästena när man gör hela jobbet från en sida, men det går. Lätt att hantera snabbfästena.
Lastning: Öppning åt båda sidor gör Calix lättlastad och den något lägre nedre delen av boxen hjälper till.
Kvalitetskänsla: Något bättre än medel.
Mekonomen 580
Mekonomen-boxen vinner mycket på sina snabbfästen gentemot Biltemas alternativ. I övrigt inte särskilt stor skillnad.
Pris: 3 499 kronor.
Material: Plast.
Yttermått: 224×89×34 cm.
Innermått: 211×79×32 cm.
Volym: 580 liter.
Vikt: 20 kg.
Lastkapacitet: 75 kg.
Öppning: Från höger sida.
Yttre handtag: Nej.
Lås: Ja, på höger sida.
Inre fastspänning: Ja, sammanbyggda med snabbfästena.
Klädd bottenyta inuti: Nej.
Montering: 2 minuter och 8 sekunder för en person med snabbfästen. Men glöm inte att efterdra fästenas gummirundlar med de medföljande stålstavarna – annars blir inte kraften tillräcklig.
Lastning: Öppningsvinkeln är godkänd, men det är begränsande att boxen bara går att öppna åt ena hållet. Gångjärnslösningen är utrymmeskrävande.
Kvalitetskänsla: Takboxen från Mekonomen upplevs som ranglig och långt ifrån rigid i sin utformning, vilket dels märks när du monterar boxen och dels varje gång du fäller upp och ner locket.
Mont Blanc Roofbox Space 650
Smidig montering och lika smidig avmontering – bra. I övrigt en blandning mellan högt och lågt. Bra med öppning åt bägge håll, sämre med hög bottendel.
Pris: 5 199 kronor.
Material: Plast.
Yttermått: 224×89×34 cm.
Innermått: 208×81×38 cm.
Volym: 450 liter.
Vikt: 21 kg.
Lastkapacitet: 75 kg.
Öppning: Från bägge sidor.
Yttre handtag: Nej.
Lås: Ja, på båda sidor.
Inre fastspänning: Åtta lastöglor att spänna fast medföljande remmar i. Bra!
Klädd bottenyta inuti: Nej.
Montering: 23 sekunder för en person. När fästena väl är justerade, vilket är snuskigt enkelt att göra, så går det snabbt.
Lastning: Själva öppningsvinkeln är godkänd, men bottendelen bygger högre vilket gör lyftet upp mer arbetsamt. Smidigt med öppning åt bägge håll.
Kvalitetskänsla: Medioker kvalitetskänsla, inte minst med tanke på priset. Locket sjunker ihop i bredd när man öppnar vilket innebär att man måste hjälpa locket att kraga över den nedre delen vid stängning.
Packline Family
Mest rigid, den andas kvalitet. Tillsammans med Calix tyngst av alla och maxlasten på 75 kg ska man ta med en nypa salt då boxen väger 29 kg. Alla normala familjebilar har max taklast på antingen 75 eller 100 kg, vilket i bästa fall skulle innebära 71 kg maxlast för Packline.
Pris: 7 595 kronor.
Material: Glasfiber.
Yttermått: 223×93×33 cm.
Innermått: 218×84×29 cm.
Volym: 515 liter.
Vikt: 29 kg.
Lastkapacitet: 75 kg.
Öppning: Bakifrån.
Yttre handtag: Ja.
Lås: Ja, bak.
Inre fastspänning: Fyra lastöglor.
Klädd bottenyta inuti: Nej.
Montering: 1 minut och 15 sekunder. Snabbfästen, men vi är tvungna att montera från bägge sidor.
Lastning: Bra öppningsvinkel och ytterligare positivt att den undre delen av boxen är så låg. Men det känns otidsenligt att lasta bakifrån, inte minst då det är svårare att lasta takboxen och bagageutrymmet samtidigt – något som fungerar alldeles utmärkt med en sidoöppnande box.
Kvalitetskänsla: Bäst i testet. Med sin glasfiberkonstruktion så vinner Packline många poäng i den här grenen.
Thule Dynamic L 900
Riktigt smidig att hantera både vid montering och vid lastning/lossning.
Pris: 8 999 kronor.
Material: Plast.
Yttermått: 235×94×35 cm.
Innermått: 206×79×31 cm.
Volym: 430 liter.
Vikt: 22 kg.
Lastkapacitet: 75 kg.
Öppning: Från bägge sidor.
Yttre handtag: Ja, på bägge sidor.
Lås: Ja, på bägge sidor.
Inre fastspänning: Sex lastöglor.
Klädd bottenyta inuti: Ja.
Montering: 28 sekunder för en person. Snabbfästena är extremt enkla att hantera, dessutom med inbyggd momentindikator som knäpper till när man är klar.
Lastning: Öppning åt båda sidor gör Thule Dynamic L 900 lättlastad och den något lägre nedre delen av boxen hjälper till.
Kvalitetskänsla: Thule följer samma känsla som många av de andra plastboxarna, men det märks att de lagt ner tiden på att få lock och botten att gifta sig med varandra på ett bra sätt.
Thule Touring 700
Smidig att hantera, men det hade hjälpt med små handtag på varje sida. Smidigast att montera!
Pris: 5 430 kronor.
Material: Plast.
Yttermått: 232×70×42 cm.
Innermått: 219×60×35 cm.
Volym: 430 liter.
Vikt: 15 kg.
Lastkapacitet: 50 kg.
Öppning: Från bägge sidor.
Yttre handtag: Nej.
Lås: Ja, på bägge sidor.
Inre fastspänning: Sex lastöglor.
Klädd bottenyta inuti: Nej.
Montering: 13 sekunder för en person. Behöver vi säga mer?
Lastning: Öppning åt båda sidor gör Thule Touring 700 lättlastad och den något lägre nedre delen av boxen hjälper till.
Kvalitetskänsla: Något rackligare än sin storebror, inte lika rigid. Här märks baksidan av den låga vikten.
Sex goda råd om takboxanvändande
1. Undvik att packa tungt i takboxen. Utöver skidutrustningen, fyll på med täcken och kuddar i stället för tung packning.
2. Säkra lasten ordentligt i takboxen, tänk på att last i rörelse kan få ödesdigra konsekvenser vid ett tillbud.
3. Kontrollera den max tillåtna lastvikten för takboxen, max taklast för bilen samt totalvikten för bilen och se till att inte överskrida någon av dem! Kom ihåg att max taklast för bilen ska inkludera vikten för takboxen också.
4. När du packar bagageutrymmet så ska du ha tung last lågt och mot baksätets ryggstöd. Om möjligt se till att lastsäkra även inne i bilen.
5. När du monterar takboxen på en kombi, se till att bakluckan går att öppna när takboxen ligger på plats.
6. Ta alltid av takboxen när du inte använder den! Med boxen på ökar luftmotståndet och bränsleförbrukningen.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.