Audi A6 generation C7 är en bra och trygg bil för den som behöver utrymme för exempelvis familjen. Har man inget emot dieselmotorer finns det en uppsjö att välja mellan på begagnatmarknaden. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Begagnad Audi A6 Avant 2011-2018

A6 har länge varit en av Audis viktigaste modeller och likadant var det när den fjärde generationen, C7, lanserades 2011. En lyxig komfortkryssare för den lite mer välbärgade familjen och en vanlig syn utanför fjällstugorna. Begagnatutbudet är stort men majoriteten har dieselmotor.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ett par snabba om Audi A6

Är Audi A6 en bra familjebil?

Denna Audi A6-generation, C7 kallad, är för det första en säker bil. Den fick, på sin tid, genomgående höga krocktestbetyg hos Euro NCAP. Vidare är många exemplar fyrhjulsdrivna vilket ger modellen ett stabilt uppträdande på vägen även vid halt väglag. Komforten är hög och modellen är rymlig, så en lämplig familjebil är A6, framför allt Avant (kombin).

Drabbades A6 av dieselgate?

TDI-dieselmotorerna på 2,0 och 3,0 liter faller inom dieselgate och ska ha åtgärdats. Om bilen har åtgärdats så kan körbarheten ha påverkats negativt.

I artikeln som följer får du många fler tips och viktiga detaljer du bör ha kunskap om innan du köper en begagnad Audi A6, både sedan och kombi. Du får också värdefull information om kostnader för såväl inköp som för försäkring, service, reservdelar med mera.

När Audi A6 generation fyra gjorde entré blev den både mindre och större. Längre axelavstånd gav mindre överhäng men totalt var den mer kompakt än föregångaren. Konstruktionen är vad Audi kallar en aluminiumhybridkaross vilket sparar 15 procent i vikt jämfört med stål, eller cirka 70 kg lättare än föregångaren.

Som en av Ingolstadts viktigaste modeller tampas den med storheter som både Mercedes E-klass och BMW 5-serie men nu även Volvo som kom på allvar med V90. Då Audi A6 generation C7 kom under en tid då laddhybrider knappt var påtänkta, och vi fortfarande befann oss i lugnet före stormen kallad dieselgate, låg fokus under försäljningen på just dieselmaskiner. Därför är det inte särskilt förvånande att av drygt 800 Audi A6 till salu i Sverige kan vi endast räkna några enstaka med bensinmotor. Majoriteten är såklart även av kombiversionen Avant och många också utrustade med quattro, fyrhjulsdrift, vilket gör A6 till en utomordentlig vintervagn.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!