När nya BMW X1 skulle presenteras vid bilsalongen i Frankfurt 2015 var cheferna förmodligen rätt svettiga hos det bayerska företaget. För första gången skulle man nämligen ersätta en modell som varit bakhjulsdriven med en framhjulsdriven dito. Ett kontroversiellt brott mot traditionerna, i alla fall enligt puritanerna.
Företrädaren hade baserats på samma bottenplatta som BMW 3-serie, och hade alltså i grunden varit bakhjulsdriven. Den nya modellen byggde i stället på UKL2-plattformen, som bland annat också används i syskonmärket Mini. Nu var det inte helt nytt med framhjulsdrift ens hos BMW, redan året innan hade man presenterat MPV-modellen 2-serie Active Tourer med framhjulsdrift. Men nu fanns där redan 730 000 stycken X1-kunder från första generationen. Vad skulle de säga?
Oron visade sig vara obefogad, även denna generation X1 har sålt som som smör går år i solsken. Stundom har den stått för runt 15 procent av hela BMW-försäljningen. Kanske ett utslag av det allmänna suget efter mindre suvmodeller, X1 är ju – i alla fall nomenklaturmässigt – minst i BMW:s X-program. Produktionen har skett på ett antal platser runt om i världen, men för Europas del är X1 ihopskruvad i tyska Regensburg, och holländska Born, sida vid sida med syskonbilen Mini Cooper. Att X1 baseras på just UKL-plattan märks egentligen bara när man jämför den sida vid sida med sina större syskon. Just då märks det att premiumkänslan inte riktigt finns där.
Chassit är lite väl hårt satt och det låter oskönt när man kör över skarvar. Vissa bilar försågs också från fabrik med punkteringssäkra däck, vilket gett oroliga beteenden i högre hastigheter på landsväg. I övrigt är dock komforten ett av trumfkorten hos X1. Stolarna är sköna, och även långa förare och passagerare har lätt att hitta bra sittpositioner. Interiören är omisskännligt BMW, och inga spår syns av de delar som under skalet delas med Mini. Även om X1 faktiskt var något kortare än sin föregångare så blev bagageutrymmet rymligare. Med baksätet fällt ryms hela 1 540 liter, och ryggstödet på sätet fälls enkelt med ett handtag längst bak i bagageutrymmet. Baksätet är också delat i tre delar, enligt 40/20/40-principen, och dynan kan skjutas 13 centimeter i längsled.
De flesta X1 hos oss är fyrhjulsdrivna, men framför allt instegsversionerna på 184 hästkrafter (bensin) respektive 150 hästkrafter (diesel) är ofta framhjulsdrivna. I övrigt har xDrive, som BMW:s fyrhjulsdriftssystem heter, övertag på alla motoralternativ. Trevligast och vettigast ur bränsleförbrukningshänseende är tvålitersdieseln xDrive20d, på 190 hästar. Den officella förbrukningen är där på under halvlitern milen blandad körning, något som faktiskt inte visat sig alltför felaktigt under våra tester. Milkostnaden är också lägre än för konkurrenter så som Mercedes GLA. Samma motor finns även med endast framhjulsdrift, om du saknar behov av drivning på alla fyra hjulen.
Några större typfel verkar heller inte X1 ha drabbats av. Några mindre återkallelser har skett, rörande problem med krockkuddarna på passagerarsidan, men det har bara varit några tusental bilar globalt.
Till årsmodell 2020 har BMW låtit uppdatera X1 med ett mindre kosmetiskt ansiktlyft. Mest intressant blir i stället den laddhybrid som kommer 2020, men det dröjer ju ett tag innan vi får se som begagnad.
För ännu mer fördjupning i begagnad BMW X1 kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.
Ladda ner: 1923-beg-bmw-x1-2016-och-nyare.pdf
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital Prenumeration
ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR
Gratis första månaden - därefter 99/mån.
Ingen bindningstid.
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.