Foto: Glenn Lindberg

Begagnad BMW X3 2018-

Premiumsuvar är dyra och BMW X3 är inget undantag. Priserna börjar i skrivande stund på 350 000 kronor för en tre år gammal bil. För det får du dock en av de bästa suvarna på marknaden.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Nu för tiden går det tretton suvar på dussinet, men för tjugo år sedan såg det annorlunda ut, då var fortfarande kombi i Sverige och sedan i Europa det självklara valet.

BMW var tidiga, redan vid millenieskiftet lanserades stadsjeepen BMW X5 och blev en succé. Tre år senare kom den mindre, mer folkliga BMW X3 i sin första generation. Som jämförelse skulle det dröja ytterligare fem år innan Audi lanserade Q5 och Volvo sin XC60.

Foto: Glenn Lindberg

Tredje generation BMW X3 har växt, den är faktiskt större än första generation X5. I baksätet får även den långe passageraren plats med gott om utrymme för fötter och huvud, trots eventuellt panoramatak. Ryggstödet kan vinklas (tillval), men inte skjutas, och man sitter platt och hårt. Baksätet går att fälla i 40/20/40-konfiguration, vilket är perfekt när plank från brädgården behöver lastas i bagaget.

Bagageutrymmet är i övrigt väl utformat och sväljer 550 liter med uppfällda ryggstöd.

Foto: Glenn Lindberg

Paradgrenen har tidigare varit körglädje, men senaste X3 har blivit aningen mer inriktad på komfort. Men visst, styrningen är fortfarande rapp, endast 2,5 rattvarv mellan ändlägena. Bäst går bilen på sommardäck, i vårt test i Teknikens Värld nummer 1/2018 kom vi inte helt överens med gången, skodd med dubbfria vinterdäck. Mycket av den fina styrkänslan gick då förlorad. En del bilar där ute har M-sportfjädringen, som faktiskt här, till skillnad från andra BMW-modeller, är åt det mjukare hållet. Men är du beredd att betala extra för det på begagnatmarknaden? Skippa det om möjligt.

BMW har behållit fysiska reglage för luftkonditioneringen. Infotainmentskärmen har numera pekfunktion utöver att styras med iDrive-vredet. Foto: Glenn Lindberg

I kupén är körställningen hög och väldigt suv-lik. Stolarna är som alltid i BMW väldigt bra, speciellt sportstolarna kramar åt fint. Den låga fönsterlinjen ger utmärkt sikt, bra för åksjuka barn. Extrautrustning är 360-parkeringskamera som projicerar bilen, kostade ny 12 500 kronor extra, men vi anser fortfarande att den är värd extra pengar på begagnatmarknaden. Den är kort och gott riktigt bra.

"Hockeypucken" mellan stolarna, på BMW-språk kallad iDrive, är fortfarande kvar och styr infotainmentsystemet. Skärmen finns i två storlekar. Hastighetsmätaren framför ratten är nu digital, men kan till exempel inte visa kartan, så vida inte högsta utrustningsnivå är vald. Se efter om bilen har Apple CarPlay för spegling av din telefon, det kostade extra och gör så fortfarande.

Stolarna kramar åt bra. Foto: Glenn Lindberg

2019 återkallades i Sverige 48 000 BMW-bilar då EGR-ventilen kunde gå sönder, i vissa fall även börja brinna. EGR-ventilens uppgift är att återcirkulera en del av avgaserna i en dieselmotor till förbränningsrummet för att på så sätt sänka kväveoxidutsläppen. Problemet gällde stora delar av BMW:s modellpalett för bilar tillverkade mellan 2010-2018, bland annat föregående X3, men den nya tredje generationens X3 skonades. Med det sagt är det fortfarande samma dieselmotor (kallad B47 på internspråk) i nuvarande X3 om du väljer att köpa en dieselmotor.

Motor och växellåda arbetar i övrigt väldigt väl tillsammans.

En del andra återkallelser har skett gällande bland annat krockkuddens infästning, problem med balansaxeln och de främre ryggstödens svetspunkter, men ska vara lösta i och med service.

X3 visar prov på rejäl understyrning och ESP-systemet kämpar med hårda ingrepp. Godkänd utan att imponera. Klarar maximalt 73 km/h vilket bara är ynka kilometern över gränsen för godkänt. Foto: Glenn Lindberg

X3 i sin tredje generation gör jobbet som premiumsuv med bravur. Kolla även på föregående X3, innan generationsskiftet 2017. Den kostar drygt 80 000 kronor mindre och är fortfarande en bra suv.

För ännu mer fördjupning i begagnad BMW X3 kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Ladda ner: 2020-beg-bmw-x3-2018-och-nyare.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!