Foto: Glenn Lindberg

Begagnad Citroën C1 2014-

Möt en av två fransmän i trillingskaran som består av Citroën C1, Peugeot 108 och Toyota Aygo. Tre småbilar som är likadana under karossen och konkurrerar i en klass som är ganska trång. Det gäller visserligen kupéutrymmet men konkurrenterna är också många. Hur står sig då lilla C1?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Liksom med de storlastande skåpbilarna Proace, Jumpy och Expert passar Toyota och PSA-koncernen på att samarbeta även när det kommer till de absolut minsta bilarna i modellflottan. Den första generationen av trillingvagnarna Peugeot 107, Citroën C1 och Toyota Aygo lanserades 2005. Mottagandet i Sverige blev halvdant då vi har för vana att hellre ratta större bilar. Men modellen blev en långkörare som tillverkades ända till 2014 då den nuvarande modellen ersatte. Receptet är i stort sett detsamma men tillverkarna såg till att sätta lite mer egen prägel på bilarna för att kamouflera det gemensamma ursprunget. Under det nya skalet är det i princip samma chassi och drivlina, som hos föregångaren, som gömmer sig. Toyota står för cirka 80 procent av delarna till alla tre bilarna medan PSA-gruppen står för värme, ventilation och framstolar.

Foto: Glenn Lindberg

Motorerna är trecylindriga med antingen 1,0 eller 1,2 liters cylindervolym som levererar 68 respektive 82 hästkrafter, båda motorerna är signerade Toyota. På vägen känns beteendet igen från föregångaren och det är ganska skumpigt på grund av det korta axelavståndet. C1 är ingen bil att pressa hårt i tvära kurvor men det kommer du som ägare troligen inte att göra heller. Styrningen är ganska lätt och C1 är riktigt smidig att hantera i stadstrafik. I högre farter är dagens C1 bättre än förr men det är fortfarande ingen bil som lämpar sig för långpendling.

1 av 2: Insidan är färgglad och plastig, C1 finns med en hel del färgkombinationer. Pekskärmen är väldigt enkel. Foto: Glenn Lindberg
2 av 2: Många Toyota-delar i C1, men framstolarna står PSA-gruppen (Peugeot-Citroën) för. Foto: Glenn Lindberg

Trots bättre ljudisolering tränger det fortfarande in en hel del buller i kupén. Motorn med 82 hästkrafter räcker till men med den svagare känns C1 helt enkelt för trött. Under 2019 slopades båda dessa motorer och ersattes av en lite trimmad version av enlitersmaskinen som levererar 72 hästkrafter.

Den verkliga tankevurpan som Citroën har gjort med C1 är att maxlasten endast är 228 kg vilket betyder att det knappt går att åka tre personer i bilen och hålla sig inom lagens gräns. Andra konkurrenter i samma storleksklass och även syskonet Toyota Aygo lastar över 300 kg.

1 av 2: I baksätet är det så klart trångt. Benen får precis plats men takhöjden är för dålig för de flesta. Foto: Glenn Lindberg
2 av 2: 196-780 liter bagage ryms men maxlasten är endast 228 kg vilket gör att du kanske inte får ta med någon last. Foto: Glenn Lindberg

När det kommer till pålitlighet så har syskonet Toyota Aygo placerat sig högt upp på olika listor, samt utsetts till den mest pålitliga bilen i A-segmentet. Det bådar gott eftersom Citroën C1 i princip är en likadan bil men generellt placerar sig Citroën som märke inte så högt upp i dessa undersökningar. Kanske är det därför som C1 har sålt ganska dåligt i Sverige, likaså Peugeot 108, medan Toyota Aygo verkar ha flugit ut ur försäljningshallarna. Under 2019 såldes 882 Aygo i Sverige medan siffrorna för C1 och 108 under samma period är åtta och 176. På grund av detta har Toyota Aygo också generellt ett högre begagnatpris än 108 och C1.

Citroën C1 tillverkade de två första veckorna i september 2014 har återkallats på grund av problem med rattstången som kunde haverera. Utöver det finns inga större problemområden att rapportera om ännu.

Sämre styrkänsla än konkurrenten Hyundai i10 och bilen kränger kraftigt. Hasar rejält med framhjulen, men klarar ändå 76 km/h. Foto: Glenn Lindberg

Citroën C1 är en bil som flyttar dig från A till B på ett ospännande men funktionellt sätt. Priset och ägandekostnaderna är låga men de verkliga konkurrenterna kommer framför allt från Volkswagen-koncernen i form av trillingskaran Volkswagen Up, Skoda Citigo och Seat Mii. Men de är också dyrare.

För ännu mer fördjupning i begagnad Citroën C1 kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Ladda ner: 2017-beg-citroen-c1-2014-och-nyare.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!