Begagnad elbil: BMW i3, Nissan Leaf och Renault Zoe

På begagnatmarknaden är det köparna som sätter priset, inte tillverkaren. Vi jämför BMW i3 REX med Nissan Leaf och Renault Zoe, tre elbilar du kan köpa för under 200 000 kronor.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Elbilar har haft svårt att locka de stora kundgrupperna. Orsaken är främst ekonomisk. För även om miljöegenskaperna är bra är insteget i klassen på 300 000-400 000 kronor en effektiv bromskloss.

Men på begagnatmarknaden är det fri prissättning, bilarna kostar exakt så mycket som köparna är villiga att betala. Du får en tre år gammal Nissan Leaf för 180 000 kronor vilket är 100 000-150 000 kronor mindre än vad de kostade som nya.

Och oftast har de inte gått särskilt långt. De flesta elbilar går mindre än 1 000 mil per år och en treåring är knappt inkörd. Bara de äldsta bilarna från 2012 har passerat 10 000 mil.

Men hur rädd ska man vara för höga mil? Än så länge har vi få exempel på batterier som har behövt kasseras. Det verkar som att batterierna håller längre än väntat.

För att säkerställa batteriets funktion bör man dock alltid ta reda på batteriets kapacitet. På Nissan Leaf finns en kapacitetsmätare i bilen, för andra elbilar måste man kontakta en märkesverkstad för att få en batterimätning.

Subventionerna till elbilskunderna går ensidigt till nybilsköparna. Ändå har det inte blivit någon rea på begagnade elbilar. En stor del av de begagnade elbilarna säljs på export till Norge, och norrmännens efterfrågan håller upp prisnivån i Sverige. Tråkigt för dig när du köper begagnad elbil, men om efterfrågan håller i sig kommer du att få bra betalt den dag du ska sälja din elbil.

Nedan kan du ladda ned hela testet av tre begagnade elbilar. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Ladda ner: 1900-beg-elbil-bmw-i3-nissan-leaf-renault-zoe.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!