Foto: Glenn Lindberg

Begagnad Mazda CX-5 2017-

När den första generationen CX-5 lanserades 2012 vände den Mazdas nedåtgående trend. Den var en av marknadens mest välkörande suv-modeller. En fyrhjulsdriven högbyggd suv med känslan av en personbil. Den andra generationen kom 2017 och är inte sämre.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

För drygt trettio år sedan lanserade Mazda den lilla sportbilen MX-5 och chockade världen. Men i kölvattnet av framgångarna med denna dröjde det länge till nästa stora framgång. Ända till 2012 (årsmodell 2013) då första generationen CX-5 lanserades. Den blev omedelbart en försäljningssuccé och var femte bil som rullade ut från fabriken i japanska Hiroshima var en CX-5. Den nuvarande andra generationen kom under 2017 och egentligen kan den ses som en rejäl uppdatering av föregångaren. Den bygger på samma bottenplatta och delar 49 procent av delarna. Mazda har helt enkelt finjusterat ett redan vinnande koncept.

Foto: Glenn Lindberg

Föregångaren tog hem flera testsegrar hos oss även om den drogs med saker som dålig ljudkomfort liksom i stort sett samtliga Mazda-modeller vid tillfället. Nu är det dock åtgärdat med hjälp av mer isolering och dubbla glas i sidorutorna, och dagens CX-5 är överlag en mer komfortabel bekantskap.

1 av 2: Förarmiljön är lätt att ta till sig och infotainmentskärmen har ett bra vred på mittkonsolen. Foto: Glenn Lindberg
2 av 2: Stolarna är bekväma med bra sidostöd men dynan är i kortaste laget om du har långa ben. Foto: Glenn Lindberg

På grund av att Mazda använder sig av motorer utan överladdning, turbo, så behöver bilen köras på ett annat sätt för att komma till sin rätt. Motorn måste varvas för att det ska hända något men tack vare att motorerna är lena och tysta i karaktären är det ett mindre problem. De konventionella sexväxlade automatlådorna sköter jobbet bra och de manuella lådorna är som vanligt hos Mazda härliga att hantera med korta fasta slag. En nackdel som kommer med sugmotorer som varvas mycket är dock förbrukningen som är högre än hos turboladdade konkurrentbilar. I test visar den starkaste bensinmotorn med 194 hästkrafter, fyrhjulsdrift och automatlåda en snittförbrukning på 0,82 liter per mil, trots cylinderavstängning, medan Mazda själva säger att den ska klara 0,72.

Vi rekommenderar en CX-5 med 2,2-liters 150-hästarsdiesel, fyrhjulsdrift och automatlåda. Eller manuell låda om du gillar att köra bil. Foto: Glenn Lindberg

Från föregångaren har den sportiga karaktären behållits och förfinats. Sättningen är fast men inte obekväm och med generationsskiftet monterade Mazda nya bussningar och lager som gör dagens CX-5 snäppet vassare. Styrningen är finkänslig och välavvägd vilket tillsammans med ett bra chassi och förhållandevis låg vikt kan få CX-5 att kännas lite som en sportbil på rätt väg.

Bagageutrymmet är bra och delning av baksätet sker med 40/20/40-delning. Med det fällt finns dock en kant i golvet. Foto: Glenn Lindberg

Hittills det som att Mazda CX-5-ägare av denna generation har ett ganska bekymmersfritt bilägande. Den enda rapporterade återkallelsen gäller bilar tillverkade mellan juni 2017 och april 2019. Vissa av dessa exemplar har haft problem med mjukvara som ställer till det med cylinderavstängning och återaktivering, men verkar vara lätt åtgärdat med en programuppdatering. Medan andra ägare tycker att samma system är för avancerat vilket säger en del om ägarna. De flesta klagomålen under längre ägarskap rör saker som teknik gällande infotainmentsystem där Mazda ligger lite på efterkälken ställd mot konkurrenter. Medan andra har haft problem med att stenskott lätt tränger genom lacken.

CX-5 känns smidig och lättkontrollerad tack vare en direkt och precis styrning. ESP tillåter lagom med sladd. Klarar godkända 74 km/h. Foto: Glenn Lindberg

Dagens Mazda CX-5 är bra på det mesta och bättre än sin föregångare. Den är en familjevänlig bil med gott om utrymme, fyrhjulsdrift och en bil som även kan få dig som älskar att köra bil nöjd.

För ännu mer fördjupning i begagnad Mazda CX-5 kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Ladda ner: 2008-beg-mazda-cx-5-2017.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!