Foto: Glenn Lindberg

Begagnad Mercedes E-klass Kombi 2017-

För dig som inte vill kompromissa mellan komfort och lastutrymme finns ett givet val: kombiversionen av Mercedes E-klass. Senaste generationen, W213 (S213 som kombi), kom 2016.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

När vi testade senaste generationen av Mercedes E-klass blev det superlativer hela vägen. Den är otroligt bekväm och har den kanske bästa fjädringskomforten av alla kombibilar på marknaden.

Lika högt betyg blir det när vi lastar bilen. Bakluckan öppnar stort och fäller vi baksoffans ryggstöd kan vi få in 1 820 liter. Dessutom är lastutrymmet precis så flexibelt som en svensk skidåkarfamilj vill ha det. Ryggstödet är tredelat och lastlängden är 204 centimeter med ett av ryggstöden nedfällt, långt nog för ett par längdskidor.

Foto: Glenn Lindberg

Men den är ingen testvinnare. Den har ett litet fel – prislappen. Som ny kostade den 65 000 kronor mer än konkurrenten Volvo V90 D4. Men en saltad prislapp är ett av få fel som reparerar sig själv. Efter tre år kostar Mercedes-kombin cirka 290 000 kronor, bara 20 000 kronor mer än en lika gammal Volvo V90. Lyxkombin har blivit överkomlig, prisanpassad för den kloka hushållaren.

Vanligaste versionen i Sverige är E 220 d, med en tvåliters diesel på 194 hästkrafter. Genom att både vara snål och tung klassades den som miljöbil när den lanserades 2016 och blev skattefri i fem år. Tunga bilar fick nämligen fram till 2018 släppa ut extra många gram koldioxid. Efter den femåriga skattefriheten ska bilskatt betalas, men den är låg.

Bränsletörsten är synnerligen behärskad. Det är fullt möjligt att köra på drygt 0,6 liter per mil i genomsnitt. Motorn ger, som tidigare nämnt, 194 hästkrafter och går tyst och dämpat. Automatlådan har nio steg och växlar nästan sömlöst.

Mercedes E-klass finns med många olika motoralternativ, från stillsammare bensin- och dieselmotorer till frustande AMG-maskiner med massor av hästkrafter. Foto: Glenn Lindberg

De flesta bilarna som har sålts i Sverige har haft ett bra utrustningspaket, "Fleet Edition", som såldes till företag. Till privatkunder erbjöds samma utrustning under namnet SE Edition. Självkörande funktioner ligger dock som tillval, är det viktigt för dig ska du kontrollera att bilen har paketet "Drive Pilot".

Infotainmentsystemet är up-to-date, och dessutom lätthanterligt efter viss inkörningstid. Bildskärmen är inte tryckkänslig, i stället styr man genom menyerna via en tryckplatta på konsolen mellan framstolarna.

Åkkomforten och materialkvalitet ger bilresan en lyxig inramning, men om du vill ha fokus på något annat än lyx så finns det ett alternativ. Mercedes E 220 d 4Matic All-Terrain, en högbyggd kombi med oömma plastdetaljer fram och bak och fyrhjulsdrift. Fyrhjulsdrift – 4Matic – kunde också köpas till vanliga karossen.

1 av 4: Stolarna ger en ypperlig komfort. Men mittplatsen bak är dålig. Elstyrning är inte standard, trots prislapp. Foto: Glenn Lindberg
2 av 4: Infotainmentenheten består av två stora skärmar som styrs via de tryckkänsliga kontrollerna mellan stolarna. Foto: Glenn Lindberg
3 av 4: Elegant interiör med separat klimatanläggning nedanför bildskärmen. Foto: Glenn Lindberg
4 av 4: Skärmen styrs via pekplatta. Foto: Glenn Lindberg

Förutom 220 d finns även 200 d och 250 d, alla tre sprungna ur samma tvålitersblock. En treliters V6 – E 350 d – toppar dieselprogrammet. Den drar mer och kostar mer i skatt. Bensinmodeller har sålts i betydligt mindre antal och bara ett tiotal finns till salu på Blocket. Välj mellan fyrcylindriga E 200, E 250 och E 300 samt E 400 med V6-motor på 333 hästkrafter. Från AMG kommer tre versioner: E 43, E 63 och E 63 S. Miljövänligast men väldigt sällsynt på marknaden är laddhybriden E 350 e. Den har ett litet batteri som bara räcker till 3,3 mil med eldrift (enligt NEDC-cykeln), betydligt mindre än laddhybriderna från Volkswagen och Kia. Pris och räckvidd förklarar varför kunderna inte strömmade till.

Några vanliga fel är inte kända av oss. Generation W213 av E-klass (S213 är beteckningen för kombin) verkar befriad från barnsjukdomar och modellen är så ny på marknaden att fel som kommer senare i livet ännu inte har uppdagats.

Väldigt bra styrrespons. Tung bil som inte riktigt hänger med i viktförflyttningarna. Maxlasten är 555 kilo. E-klass Kombi når godkända 73 km/h. Foto: Glenn Lindberg

För ännu mer fördjupning i begagnad Mercedes E-klass Kombi kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Är du ute efter den äldre generationen Mercedes E-klass, missa då inte att läsa vårt begagnat-test av den.

Ladda ner: 1921-beg-mercedes-e-klass-kombi-2017.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!