Foto: Glenn Lindberg

Begagnad Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid 2014-

Mitsubishi var med Outlander Plug-in Hybrid märket som satte laddhybriderna på kartan. Nu har den funnits under många år och är ett relativt säkert kort att satsa på samtidigt som begagnatmarknader innehåller många exemplar, från nyare till äldre. Här får du reda på allt du ska hålla koll på vid ett begagnatköp.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Innan Mitsubishi Outlander kom som laddhybrid, med den tredje generationen av modellen 2014, förde Mitsubishi en ganska osäker tillvaro i Sverige. Men Outlander Plug-in Hybrid (PHEV) räddade försäljningen och naglade fast märket på tjänstebilsmarknaden i Sverige. I första hand var det företagen som köpte den då relativt dyra Outlander hybrid för 419 900 kronor och uppåt. Tjänstebilsförararna kunde glädjas åt rabatterat förmånsvärde och låg bränslekostnad.

På begagnatmarknaden är förmånsvärdet en icke-fråga men den låga bränsleförbrukningen gör Outlander Plug-in Hybrid åtråvärd på begagnatmarknaden. Kör man bara på elkraft stannar bränslekostnaden från elbolaget på drygt två kronor per mil. Problemet med Outlander är att körsträckan på el är drygt tre mil i verkligheten. Även om du har kortare sträcka än så mellan laddpunkterna är det svårt att undvika bensinförbrukning helt eftersom de första två årsmodellerna ibland kör bensinmotorn för att hålla igång kupévärmen vintertid. Problemet löstes dock med uppdateringen 2016 som introducerade en knapp som tvingar bilen att gå på el.

1 av 2 Foto: Glenn Lindberg
2 av 2 Foto: Glenn Lindberg

2018 fick Outlander ännu en uppdatering. Karossen lämnades orörd, men drivlinan förbättrades. En ny, starkare 2,4-litersmotor tog plats och även elmotorn fick högre effekt. Batteriet blev något större och räckvidden förlängdes. Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid kan snabbladdas även om det inte känns nödvändigt med tanke på batteriets lilla storlek. Ett tomt batteri lär laddas fullt på mindre än fyra timmar i ett vanligt eluttag. Vill du ladda snabbare än så rekommenderas en laddbox. Den kostar från 10 000 kronor med installation.

1 av 2: Interiören efter facelift 2016. Tidigare modeller var lite mer stökiga, med ännu fler knappar. Foto: Glenn Lindberg
2 av 2: Skinnklädsel är standard i Business-versionen, som för övrigt också är den mest sålda. Foto: Glenn Lindberg

Driftsäkerheten är troligen hög, några frekventa typfel är inte kända för den så kallade PHEV-versionen. Ändå måste man ha i minne att en laddhybrid har dubbla drivlinor, med dubbla felkällor. De fåtal fel som har kommit till vår kännedom har berört antisladdsystemet, som när det har strulat även påverkat farthållaren, kollisionsvarnaren och ABS-systemet.

Lastutrymmet rymmer 463-1 600 liter. Tillräckligt för de flesta familjer. Foto: Glenn Lindberg

På alla elbilar används bromsarna sällan och det kan löna sig att kontrollera skivornas skick och att parkeringsbromsen fungerar som den ska. Sistnämnda har varit ett problem på vissa bilar av årsmodell 2014-2016.

Tre återkallelser har förekommit. Den första rörde ett fel på servostyrningen, den andra rörde den automatiska farthållaren, den tredje handlade om fel på det nyckellösa systemet.

Outlander var en av de absolut första laddhybriderna på marknaden, och just åldern ger den en fördel om du är ute efter en billig laddhybrid.

För ännu mer fördjupning i begagnad Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Ladda ner: 1916-beg-laddhybrid-mitsubishi-outlander-plug-in-hybrid.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!