Foto: Patrik Lindgren

Begagnad Tesla Model X 2016-

Med Model X fick Tesla äntligen två modeller i sitt program. Den är stor och tung, men i gengäld både rymlig och kraftfull, och har spektakulära bakdörrar att visa upp. Men hur står den sig egentligen som begagnad? Vi har tittat närmare!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det dröjde ett bra tag innan Tesla fick ut sin andra modell. Redan 2012, samtidigt som sedansyskonet Model S började rulla av produktionslinan på riktigt, visades Model X i konceptform. Då sades bilen komma till 2014, men det skulle dröja nära fyra år innan konceptet blev verklighet. De hugade spekulanterna – till stor del samma grupp som tilltalades av Model S – fick ge sig till tåls, helt enkelt. När bilen väl kom ut på marknaden var det dock inte utan spektakulär teknik. Det bakre dörrparets måsvingeöppning (eller som Tesla själva kallar det – falkvingedörrar) hade behållits från konceptet och, efter mycket om och men samt tid och pengar, faktiskt kommit i produktion. Interiört följde mycket mönstret från Model S, med samma stora pekskärm för infotainmentsystem och diverse annan funktionalitet. Modernt, men något som också funkade relativt bra.

Foto: Patrik Lindgren

Från början var tanken att de båda modellerna skulle dela betydligt mer, uppemot två tredjedelar av alla komponenter. I praktiken blev det dock bara knappt hälften av den procentsatsen, vilket också gör att Model X som begagnad till hel del är att betrakta som en egen konstruktion, med i stor utsträckning egna fel och brister. Sådana finns nämligen. När Model S ofta prisats för god kvalitet, och hamnat i toppen på kvalitetsundersökningar, så har samtidigt Model X harvat runt nära botten. Framför allt är det just bakdörrarna som krånglat, med sensorer som detekterar hinder som inte finns, eller det motsatta – att dörrarna öppnas trots att hinder finns i vägen.

Men den stora mängden kvalitetsproblem har inte varit av den allvarligare graden, utan snarare olika typer av knak och gnek. Och Tesla verkar över tid fått ordning på byggkvaliteten – de senare årsmodellerna av Model X är riktigt väl ihopskruvade.

Nej, 65 km/h som maxfart är inte godkänt i älgtestet (70 km/h är gränsen för godkänt). Det är här den höga vikten märks, och en snabb undanmanöver blir farlig. Foto: Patrik Lindgren

Den förväntade akilleshälen i batteriet har visat sig vara ogrundad oro, då kapaciteten inte försämrats alls i den grad man kanske befarat. Apropå kapacitet, så har Model X sålts i fyra olika tappningar, 60D, 75D, 90D och 100D ( idag är modellversionerna två till antalet och heter Long Range samt Performance). De två sistnämnda har även funnits i så kallat Performance-utförande, noterat med ett P före kapacitetsmarkeringen. Och trots en verklig vikt på närmare tre ton så duger räckvidden i de flesta fall. Numera finns det ändå en relativt stor mängd av Teslas snabbladdare längs med de större vägarna i vårt land.

Model X följer inte standard, och har fortfarande Teslas egen laddkontakt. Foto: Patrik Lindgren

Annars är det en problematik som återkommer gällande Tesla i allmänhet – men kanske Model X och S i synnerhet – att du blir som ägare lätt inlåst i Teslas eget ekosystem. Till skillnad från konkurrenterna, och även nya lillasyskonet Model 3, har Model X inte den standardiserade laddkontakten CCS, utan är i stället försedd med Teslas egen. Lite som att en fossilbil bara skulle gå att tanka på bensinmackar som ägs av märket självt.

1 av 3: Den stora bildskärmen dominerar interiören, och den är än i dagens konkurrens relativt lättanvänd. Foto: Patrik Lindgren
2 av 3: Fem personer sitter bra i Model X. Fler än så börjar bli jobbigt. Kvalitetskänslan har blivit bra mycket bättre. Foto: Patrik Lindgren
3 av 3: Utrymmena är goda, så länge bilen är femsitsig. Foto: Patrik Lindgren

Några regelbundna serviceintervaller finns inte, utan Tesla ska via bilens uppkoppling kunna läsa av när det är dags att uppsöka verkstad – och då förstås på Teslas egen märkesverkstad. När vi ber svenska Tesla om priser för reservdelar kan de inte ge oss dem utan att baka in arbetskostnaden. Men visst ska du kunna byta bromsbelägg eller dylikt på även andra bilverkstäder. Det är bara det att Tesla-ägare... inte gör det? Sammantaget är dock Model X ändå ett godkänt köp som begagnad, och andrahandsvärdet verkar hålla sig relativt stabilt efter första året.

För ännu mer fördjupning i begagnad Tesla Model X kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan, under betygstabellen. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Betyg

Att köra Trots tyngden är Model X i allmänhet trevlig bakom ratten. 4
Komfort Även komfortmässigt maskeras vikten väl. 4
Funktion Goda utrymmen. De gimmick-artade dörrarna drar ner. 3
Kvalitet Gradvis bättre över tid. Tidiga exemplar kan vara tveksamma. 3
Säkerhet Klarar inte skämsgränsen i älgtestet. God passiv säkerhet. 2
Miljö Stor och tung, hög kW-förbrukning, men i dagsläget är el oslagbart. 5
Ekonomi Fortfarande dyr, om än stabil, i andra hand. Hög milkostnad. 3
Reservdelspriser Tesla vägrar ge oss priserna utan arbete inbakat. Dyrt! 1
Lättsåld Model X verkar hålla värdet okej. Relativt framtidssäker teknik. 4
Rost Initalt tveksam kvalitet inkluderar också rostbenägenheten. 3
Totalt 32/50
Kommentar Trots låga drivmedelskostnader, om du kan ladda hemmavid, så är det den ekonomiska kalkylen som drar ner Tesla Model X som begagnad. Reservdelspriserna är en stor del av det, men även det höga inköpspriset som begagnad.

Ladda ner: 1922-beg-tesla-model-x-2016-och-fram.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!