När Toyota C-HR lanserades i produktionsform var den förvånansvärt lik de föregående konceptbilarna från 2014 och 2015. På ett liknande sätt som Nissan Juke fick den på grund av sitt utseende mycket uppmärksamhet och liksom för Nissan tog försäljningen av C-HR rejäl fart. På mindre än ett år tog den sig högt upp i försäljningsstatistiken.
En del av framgångarna kan även bero på att C-HR är i princip ensam i sin klass med att kunna erbjuda en hybriddrivlina. Den hämtas som sagt från syskonet Prius och består av en 1,8-liters bensinmotor som med hjälp av elmotor levererar totalt 122 hästkrafter till framhjulen.
Toyota uppger en snittförbrukning på 0,39 liter per mil men i våra test ligger det i verkligheten på drygt 0,6 liter per mil, vilket ändå gör C-HR till en av de snålare i klassen kompakta suvar. Andra motoralternativ är en 1,2-liters bensinmotor med turbo och 112 hästkrafter som driver alla fyra hjul, samt en starkare hybrid med tvålitersmaskin och 184 hästkrafter som lanserades när C-HR uppdaterades till modellår 2020. Samma hybriddrivlina som i nya Corolla 2,0 Hybrid.
Toyota C-HR blev första modellen från märket på länge, bortsett från GT 86, som faktiskt bjuder på en del körglädje. Något som till större delen beror på ett riktigt bra chassi och en välavvägd styrning med mer tyngd än vanligt från Toyota. Motorerna tillför dock inte så mycket på just den punkten. Så tro inte att C-HR är någon sportsuv vilket utseendet kan lura dig till, men den är däremot en smidig bil att slänga runt med i stadstrafik med ett kompakt format även om bakåtsikten är begränsad.
Den sluttande taklinjen ser mer dramatisk ut än vad den verkligen är och har inte så farlig inverkan på baksätesutrymme. Här får vuxna faktiskt plats med fullgod takhöjd, men du behöver bocka ner huvudet lite extra vid insteg på grund av en låg dörröppning. Det inverkar även på sikten från baksätet som är begränsad, både åt sidorna och framåt, vilket kan betyda problem om du har tendens till åksjuka. Den fasta fjädringen gör visserligen gott för vägegenskaperna men kan också upplevas för hård och påverka komforten negativt.
När det kommer till problem så har C-HR vissa som omfattas av återkallelse. Bland annat bensintanken som kan vara för tunn på vissa ställen så att sprickor riskerar att uppstå för bilar tillverkade under 2016 och 2017, bilar som inte kan lossa eller aktivera den elektriska parkeringsbromsen tillverkade 2017 och 2018 samt en skruv vid de bakre hjullagren som kan lossna och ställa till problem på bilar tillverkade juniaugusti 2018.
Det mest allvarliga problemet gäller kabelfel som på grund av dålig isolering kan orsaka kortslutning och leda till brand. På grund av detta återkallade Toyota över en miljon bilar av modellerna C-HR och Prius med hybriddrivlina. Det gäller bilar tillverkade under 2016-2018.
Ägare rapporterar irriterande saker som att infotainmentsystemet inte är bra och kräver en del tillvänjning och C-HR har en del vägbuller (vilket blev bättre vid uppdateringen).
Toyota C-HR är en helt okej kompakt bil som med hybriddrivlinan kan köras snålt och framför allt så har den ett utseende som troligen tilltalar fler än syskonet Prius. Men du får leva med kompromisser som att bagageutrymmet är ganska trångt, lastar 377 liter, och att samtliga motorer är utrustad med en steglös CVT-låda som inte gör vardagen roligare, men kanske lite enklare.
För ännu mer fördjupning i begagnad Toyota C-HR kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.
Ladda ner: 2010-beg-toyota-c-hr-2017.pdf
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.