Foto: Patrik Lindgren

Begagnad Volkswagen Passat Sportscombi GTE 2016-2019

Volkswagen Passat laddhybrid, eller GTE som den heter, är väldigt populär på svenska marknaden. Framför allt som tjänstebil. Men nu finns det många begagnade till salu. Hur smart är den då att köpa, när alla premier och rabatter är väck? Det ska vi nu ta reda på till dig.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Passat har under de senaste åren varit en av toppsäljarna i Sverige, och det beror på att Volkswagen lade till laddhybriden Passat GTE i programmet. Det har varit den bäst säljande Passat-modellen tack vare lågt förmånsvärde och låga driftkostnader i kombination med hög komfort och bra utrymmen.

Batteriet räcker för i praktiken drygt tre mil på eldrift. Har du rätt körprofil och kan ladda ofta så kommer det att gå månader mellan tankningarna. Elmotorn är stark, 115 hästkrafter, och tillsammans med bensinmotorn på 1,4 liter och 156 hästkrafter, är prestanda riktigt bra. Totalt talar tillverkaren om 218 hästkrafter i systemeffekt.

1 av 3 Foto: Glenn Lindberg
2 av 3 Foto: Glenn Lindberg
3 av 3 Foto: Glenn Lindberg

Bilen går bäst med batteriet fullladdat. Fullgasacceleration till 100 km/h tar 7,7 sekunder med fulladdat batteri och 8,7 sekunder med urladdat batteri.

Att ladda det 125 kg tunga batteriet på 9,9 kWh tar drygt fyra timmar att ladda fullt om du laddar ur en vanlig väggkontakt. Har du en laddbox som trycker fram 3,6 kW genom laddkabeln tar det 2 timmar 30 minuter. Snabbladdning är inte möjligt med Passat GTE.

För den som vill köra så rent – och billigt – som möjligt finns en knapp vid växelspaken som ger dig 100 procent eldrift. Det ger i princip aldrig fyra mil på el, däremot oftast drygt tre mil.

Vinterklimat är troligtvis den sämsta miljön för Passat. Är det kallare än tio minusgrder vägrar bilen att gå enbart på el.

Exemplariskt och fyrkantigt. 483-1 613 liter säger tillverkarens mätning, vi säger 41 backar. Bra! Foto: Glenn Lindberg

Till bilens främsta företräden hör god åkkomfort och bra utrymmen. Kupén är femsitsig på riktigt, i baksätet sitter även vuxna bra i bredd. Enda nackdelen är den höga och breda mittröskeln (kardantunneln) som besvärar mittpassageraren.

Goda lastutrymmen är en annan paradgren. De uppräta sidoväggarna är som gjorda för IKEA-besök och när vi i vårt senaste kombitest lastade in 41 backar vann Passat kombi över övriga elva kombimodeller i testet. Passat GTE lastar något sämre än övriga drivlineversioner, batteriet tar något av lastutrymmet under golvet. Fabriken anger 483 liter, 1 613 liter med fällda ryggstöd. Den ”vanliga” Passat-kombin lastar 650-1 780 liter. Men notera att utrymmet ovan golvet är detsamma oavsett version.

1 av 2: Instrumentpanelen känns igen av alla som har kört en VW-produkt i modern tid. Bra ergonomi. Foto: Glenn Lindberg
2 av 2: Bra benutrymme och plats för fötterna. Fint lårstöd. Bred och hög kardantunnel drar ned betyget. Foto: Glenn Lindberg

Laddhybridversion besitter i princip alla goda egenskaper som har gjort Passat omtyckt genom åren. Kvalitetskänslan finns där, med utomordentlig passform i inredningsdetaljerna. Komforten är likaledes hög. GTE innebär en relativt hög utrustningsgrad, och därutöver såldes en mängd tillval till bilen.

Passat GTE studsar i konbanan, och får underkänt. Når endast 68 km/h. Foto: Glenn Lindberg

För ännu mer fördjupning i begagnad Volkswagen Passat Sportscombi GTE kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Ladda ner: 1916-beg-laddhybrid-volkswagen-passat-sportscombi-gte.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!