Ute efter en begagnad Volkswagen Multivan, Transporter, Caravelle eller California av generation T6? Läs gärna nedanstående innan du slår till. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Begagnad Volkswagen T6 2016-

I över 70 år har Volkswagen tillverkat vad som kan betecknas som familjebussarnas familjebuss. Limpan på fyra hjul som är bra på det mesta beroende på hur du utrustar den. Sedan 2016 är den inne på sin sjätte generation och på begagnatmarknaden är den populär.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Som en vidareutveckling av Bubblan, Typ 1, anlände Volkswagens transport-/familjebuss 1950. Beteckningen blev Typ 2 under de tre första generationerna som benämns T1, T2 och T3 vilket kanske låter lite rörigt. Genom åren har den blivit en ikon i bilvärlden på ett liknande sätt som sitt syskon och för några år sedan kom den senaste sjätte generationen, T6.

Jämförd med föregångaren T5 är skillnaderna inte så stora och vid en första anblick är det svårt att skilja dem åt. Generationsskiftet kan mer ses som ett ansiktslyft där framför allt fronten och interiören fått sig en uppfräschning. Volkswagen såg även över motorerna men i grunden är det samma maskiner som tidigare, fyrcylindriga tvålitersmotorer som drivs av diesel eller bensin med effektuttag på 150 eller 204 hästkrafter. I Sverige är dieseln mest populär och då särskilt 150-hästarsversionen i kombination med Transporter och Caravelle. Hos Multivan och California är det 204-hästarsdiesel i kombination med fyrhjulsdrift som hör till majoriteten.

Volkswagens populära (folk)transportbuss finns i rad olika utföranden. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Volkswagen T6 är en bilmodell som kan förvirra med en uppsjö av olika utrustnings- och modellkombinationer men enkelt förklarat ligger det till så här: Transporter är den klassiska hantverkarbilen som vanligen inte har några glasrutor längs sidorna bakom B-stolpen och enbart sittplatser fram. Caravelle är folkfraktaren med plats för upp till nio personer, lite lägre utrustningsnivå och mindre bekväma stolar än hos Multivan. Den är lyxbussen med bekväma fåtöljer fram och bak som beroende på utrustningsnivå även går att snurra på och ha tillgång till bord. Den har dessutom högre utrustningsnivåer som Comfortline och Highline medan Caravelle får nöja sig med Trendline och Comfortline.

1 av 2: Körställningen är aningen busslik men bekväm. Stolarna har armstöd och här kan du sitta länge utan obehag. Foto: Teknikens Värld
2 av 2: Det finns flera olika säteskonfigurationer och du kan plocka bort stolar du inte behöver för tillfället. Foto: Teknikens Värld

För att strula till det ytterligare finns de med två olika hjulbaser, antingen 300 eller 340 centimeter. Sen finns den udda fågeln California, bilen som grumlar gränsen mellan bil och hus. Med uppfällbart tak finns plats för fyra att sova på två våningar och tillgång till både kök och dusch. Bäst lämpad för vardagsanvändning i Sverige är den fyrhjulsdrivna versionen, särskilt om du ska köra på vintern, och då är det 204-hästars diesel som gäller hos Multivan medan även 150-hästarsdieseln finns med fyrhjulsdrift till Transporter, Caravelle och California. Volkswagen uppger en snittförbrukning på 0,66 l/mil, men i verkligheten bör du räkna med omkring en liter per mil.

1 av 2: Föredömligt enkel instrumentering med en liten skärm i mitten och... Foto: Teknikens Värld
2 av 2: ... analoga mätare. Foto: Teknikens Värld

Återkallelser rör eventuella problem som läckande bränsleslang undertill 2016-2017. Felpackade krockkuddar 2015-2016 och problem med barnlås 2019. California tillverkade mellan 2015-2018 kan ha bristfällig koppling för gasen till köket vilket kan orsaka läckage.

Det kan bli fasligt dyrt att köpa folkfraktare från Volkswagen men billigast kommer du undan med Caravelle om du kan tänka dig kompromissa lite med komforten. Riktpriserna i denna artikel gäller för en basutrustad Multivan med fyrhjulsdrift. Oavsett vilken modell du väljer så är T6 en förbluffande enkel bil att köra trots sin storlek, köregenskaperna är personbilslika, den har bra styrkänsla och fin fjädringskomfort. Särskilt i Multivan-utförande är T6 en bil du utan problem kan avverka många mil per dag i.

Volkswagen T6 är enkel och personbilslik att köra. Foto: Teknikens Värld

För ännu mer fördjupning i begagnad Volkswagen T6 kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Ladda ner: 2103-beg-Volkswagen-T6-Multivan-Transporter-Caravelle-2016-och-ny.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!