Foto: Teknikens Värld

Lär dig tyda däckmärkningen

Att köpa nya däck är inte en helt enkel uppgift, förutom att veta vilka däck som är bra behöver man ha koll på däckmärkningen, både den som EU kräver och den som står på däcksidan. Men lugn, här berättar vi vad de olika symbolerna och uppgifterna betyder.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Alla däck som säljs inom EU måste deklareras med en så kallad EU-däckmärkning. Det består av en klisterlapp som oftast är placerad på däckets slitbana (mönster). Så här tyder du denna märkning:

Alla däck betygsätts av däcktillverkaren enligt speciella regler när det gäller rullmotstånd, våtegenskaper och utvändig ljudmätning. Det ska sitta en dekal på däcken hos däckhandlaren, så att du kan jämföra.

1. Rullmotstånd

Hur lätt rullar däcket? Det är detsamma som bränsleekonomi och graderas från A till G. I graderingen finns en färgskala från grönt till rött. Det känner du igen från dekaler på vitvaror.

2. Våtegenskaper

Våtegenskaper där greppet vid inbromsning på våt asfalt mäts och graderas ifrån A till G, men inte med någon färgskala som rullmotståndsmätningen har. Bokstäverna D och G kommer inte att användas på personbilar.

3. Omgivningsljud

Ljud utanför bilen mäts i en tregradig skala och högre ljudnivå accepteras för bredare däck.

MISSA INTE: Årets stora sommardäcktest

Däcksidan

Även däcksidan är full av bokstäver, siffror och symboler. Här redan vi ut vad de står för.

Foto: Patrik Lindgren

1. Dimension

En vanlig däckstorlek eller däck­dimension är 225/50 R17 och där anger 225 hur brett däcket är i millimeter räknat och 50 anger hur hög däcksidan är i procent av däckbredden. Bokstaven R betyder att det handlar om ett radialdäck, vilket är den enda konstruktionstypen för personbilsdäck i dag. 17 anger diametern på fälgen i tum.

2. Däckets ålder

Foto: Teknikens Värld

Denna anges med fyra siffor och avser när däcket är tillverkat. De två första siffrorna anger vilken vecka och de två sista vilket år som gäller för just ditt däck.

3. Rotationsmärkning

Många däck har i dag rotationsmärkning, vilket innebär att tillverkaren utformat däcket för att rotera åt ett visst håll. Rotationsmärkningen består oftast av en pil som indikerar rotationsriktning. Däcket kan även vara märkt insida/utsida (som däcket på bild längre upp är) vilket bara är viktigt för den som monterar däcket på fälgen.

Tips! Om du skiftar mellan fram och bak för att jämna ut slitaget så ändra inte rullriktning. Då kan ljudbilden ändras så att däcken väsnas mer än tidigare.

4. Belastningsindex och hastighetsklass

Foto: Teknikens Värld

Efter dimensionen står det två siffror och en bokstav, som här 94 V. Siffran är en kod för hur mycket belastning som däcket får bära i kilo, vanliga index är 91 och 94 som får belastas med 615 respektive 670 kg per däck. Byter du däck ska du inte ha ett lägre index än vad som står i registreringsbeviset. Bokstaven V anger vilken hastighetsklass som däcket har, separat lista över de olika hastighetsklasserna hittar du här intill. Du måste ha sommardäck med hastighetklass som klarar den toppfart som din bil har. På vinterdäck räcker hastighetsklass Q (160 km/h).

LÄS OCKSÅ: Däck från Nexen klart sämst i test

Hastighetsklasser

Q max 160 km/h

R max 170 km/h

S max 180 km/h

T max 190 km/h

H max 210 km/h

V max 240 km/h

W max 270 km/h

Y max 300 km/h

ZR över 240 km/h

ZR + Y över 300 km/h

 Vi har precis släppt vårt stora sommardäcktest för 2020. Missa inte att läsa det!

LÄS MER: Teknikens Världs test av sommardäck 2020

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!