Foto: Glenn Lindberg / Moderna Klassiker

Ferrari F355 GTB mot Lotus Esprit V8 och Porsche 911 C2

Alla tre innebar slutet av respektive ättelinje, alla tre innebar sista steget längs en länge intrampad stig. Ferrari F355, Lotus Esprit V8 och Porsche 993 C2 har alla detta gemensamt, men de borde även vara de mest förfinade versionerna av sina koncept. Vi kör alla tre och kastas obönhörligen tillbaka till mitten av 1990-talet.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Året är 1994 och Ferrari lanserar sin F355-modell. Alltså vad som kommer att bli den sista delen i sagan som tog sin början med 308-modellen 1975. En rambyggd bil med mittmonterad V8-motor. Den efterträder 348, en modell som fått utstå en hel del kritik. 

På papperet såg det bra ut med kraftigt modifierad V8-motor med nya topplock och hela fem ventiler per cylinder, effekten låg på 380 hästar. Bilens undersida var slät och formspråket betydligt mer stilrent än hos föregångaren 348. Mjukare linjer och mer tillbaka till ursprunget, fast i modern tolkning. Efterföljaren 360 skulle effektivt kasta av sig den designen, på gott och ont. Den skulle även kasta den separata ramkonstruktionen åt sidan och byggas med självbärande kaross – men det är en annan historia.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!