Det här är bilvärldens Malik Obama och Robert Trump. Okändisar som alltid har stått i skuggan av sina kända bröder.
Jag talar om de ovanliga, helt vanliga versionerna av Hyundai Kona och Kia Niro. Bilar som har vanliga hybridmotorer och som tuffar fram utan sladd och utan laddning från nätet.
Försäljningen är inte stor. Ibland misstänker jag att de står i prislistan för att få sina syskon laddhybriderna att framstå som smartare, miljövänligare och mer ekonomiska.
Men målgruppen finns. Alla som inte har möjlighet att ladda från nätet. Alla som kör mer än fem mil i stöten. För dem är laddhybriden idioti, och det är för dem Malik Obama och Robert Trump kliver fram som räddarna i nöden.
Kia Niro Hybrid känner vi igen vid det här laget. Den har funnits på marknaden sedan 2017 och drivs av en 1,6 liters bensinmotor på 105 hästkrafter som jobbar tillsammans med en elmotor på 43 hästkrafter. Systemeffekt 141 hästkrafter. Batteripaketet är litet, på 1,6 kWh. Det räcker inte för att driva bilen själv någon längre sträcka. Men å andra sidan väger det bara 33 kilo. Batteriet laddas vid inbromsningar, vid gassläpp och nedförsbackar, och sedan utnyttjas energin av elmotorn.
Det här är ingen drivlina som håller dig vaken på natten. Tvärtom. Men den är faktiskt snål på riktigt. Enligt den nya WLTP-körcykeln klarar sig Kia Niro på 0,48 liter per mil. I verkligheten drar bilen drygt halvlitern i blandad tätortstrafik. Det är inte dumt alls, speciellt med tanke på att vi under provkörningsperioden kallstartar varannan mil i temperaturer kring nollan (reds anm: duellen gjordes i mars). Förbrukningen tål att jämföras med en snål diesel, minus avgasskammen.
Toyota brukar kalla sina hybridbilar för ”självladdande”, något som får dem att låta som evighetsmaskiner. Men evighetsmaskiner finns inte i verkligheten. Hybridbilar drivs med bensin, och inget annat. Hybridtekniken hjälper bara till att få ut så mycket som möjligt ur varje bensindroppe.
Kia Niro hybrid brukar jämföras med de två syskonen i modellprogrammet, eldrivna e-Niro och laddhybriden Niro Plug-In.
Men från 2020 finns det en till modell att jämföra Niro Hybrid med, nämligen Hyundai Kona Hybrid. Hyundai har nämligen adderat hybridmodellen till Kona-programmet som hittills bara har omfattat laddhybrid och elbil.
Tekniken i Hyundai Kona Hybrid är densamma som i Kia Niro Hybrid, modellerna är koncernsyskon. Samma bensinmotor och samma elmotor. Men det handlar inte om två olika namn på likadana bilar.
Både utvändigt och invändigt hittar vi ganska stora skillnader. Dessutom skiljer priset. Nykomlingen Hyundai Kona kostar från 234 900 kronor medan Kia Niro hybrid startar på 255 900 kronor (kampanjpris). Vad får vi för de extra pengarna som Kia vill ha?
Bakom ratten känns ingen större skillnad mellan bilarna. Även Hyundai Kona är snål på dropparna. WLTP-testet säger 0,5 liter per mil, och där någonstans ligger man i verkligheten.
Drivlinan räcker till, men känns inte speciellt pigg. Övergången mellan eldrift och bensinmotordrift sker nästan lika omärkligt som i Toyotas hybridmodeller vilket är ett gott betyg. Men ”brummet” avslöjar förbränningsmotorn när den går igång.
Vi gillar att bilarna precis som Toyota drar iväg med elmotorn, helt ljudlöst. Man gör en diskret entré och sorti.
Men transmissionen arbetar inte lika sömlöst som i Toyotas modeller. Orsaken är att Toyota har en steglös växellåda medan Kia och Hyundai har en sexväxlad dubbelkopplingslåda. Den sistnämnda ger en mer direkt koppling mellan varvtal och fart, har man motoröra brukar man gilla det.
De flesta torde sitta bra i framstolarna i Kia och Hyundai. Det är rejäla stolar, med relativt fast stoppning. Förarmiljön känns en generation nyare i Kia Niro som bjuder på en stor TFT-skärm framför rattkransen och en stor infotainmentskärm på 10,25 tum.
Samma skärmstorlek kommer dock även att komma i Hyundai Kona. När vi tittar efter i prislistan förstår vi att nymodigheterna i Kia Niro inte är gratis. För att få den stora bildskärmen och navigationssystem måste vi köpa plus-paket 1 för 19 900 kronor. För att få den moderna bildskärmen framför ratten måste vi köpa pluspaket 2 för ytterligare 19 900 kronor. Testbilen är av den sistnämnda modellen, med ett kampanjpris på 295 700 kronor.
Plötsligt känns det helt okej att låta sig informeras analogt. Mervärdet av den digitala TFT-skärmen framför ratten i Kia känns för övrigt tveksamt. Informationen som ges i den analoga Hyundai Kona är tydligare.
Eftersom båda bilarna har samma drivlina har de samma prestanda. Toppfarten är runt 160 km/h. Det är alltså inga bilar för den som vill pressa i omkörningsfilen på tyska Autobahn. Å andra sidan räcker fartresurserna mer än väl till för alla normala trafikmiljöer, i Sverige och utomlands.
Ljudnivån är i båda bilarna ”sådär”. Det läcker in vägljud och motorn hörs när den får jobba. Inte någon av dem känns som förstahandsvalet för en lång bilsemester.
Frånsett det faktum att vi har noterat att Kia Niro har underpresterat i tidningens älgtest så känns både Kia Niro och Hyundai Kona alerta att köra och styrningen förmedlar en bra vägkänsla. Fjädringen är relativt fast, typisk för suv-segmentet och crossover-modeller.
Den stora skillnaden mellan Kia Niro och Hyundai Kona hittar vi bakom främre ryggstöden. Kia Niro är 19 centimeter längre och har tio centimeter längre axelavstånd. Det betyder att Kia Niro har märkbart bättre benutrymme i baksätet. I Hyundai Kona sitter en vuxen bakom en annan vuxen, men det är trångt. I Kia Niro finns inga tveksamheter. Samma sak i lastutrymmet, Hyundai har tio centimeter kortare lastgolv och dessutom tio centimeter lägre lasthöjd under insynsskyddet eftersom man har valt ett högt golv med lätt lastning, utan bakre tröskel. Under golvet finns dock stuvfack, något som Kia Niro saknar.
Efter att ha umgåtts med bilarna ett tag får vi säga att båda ger mersmak. Drivlinan är trevlig och den automatiska dubbelkopplingslådan adderar till körkomforten. Bränsleförbrukningen är bevisligen låg, WLTP-siffran ljuger inte.
Men vad är bästa köp – Malik Obama eller Robert Trump? För en gångs skull är svaret lätt. Värdesätts baksätesutrymme och stort bagage är det Kia Niro som gäller.
Känns baksätet mest som något som du ställer in shoppingkassen i så slår du till på Hyundai Kona. Att bilen mäter kompakta 4,16 meter är ett plus i många situationer, inte bara när du ska parkera.
Prismässigt har dessutom Hyundai Kona en fördel. Kona säljs i tre versioner med en prislapp som startar på 234 900 kronor. Men det gäller att lusläsa utrustningslistorna, Kia och Hyundai håller inte jämna steg. Instegsversionen Kona Life har autobroms som detekterar fotgängare och cyklister samt automatisk klimatanläggning. Höjer du insatsen till 254 900 kronor får du Kona Trend, med finesser som sju tums pekskärm, Apple CarPlay, backkamera, nyckellös öppning och elvärmd ratt.
Kia Niro börjar på 255 900 kronor. Du får en rymligare bil, men får leva utan bland annat Apple CarPlay och den nyckellösa starten som finns i Hyundai Kona Trend.
Hemska tanke.
Personligen tar jag instegs-Kona och pengarna jag sparar lägger jag på en kurs i franska och på en begagnad Harley-Davidson. Det blir roligare så.
Och vinnaren är...
…egentligen båda två. Prioriterar du lastutrymme och baksätesplats så är det Kia Niro som gäller. Men vill du hellre ha en lättsvängd bil, välj Hyunai Kona. Kona har dessutom en prisfördel och Apple Carplay redan i versionen som heter Kona Trend.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital Prenumeration
ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR
Gratis första månaden - därefter 99/mån.
Ingen bindningstid.
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.