Foto: Glenn Lindberg

Mercedes V 250 d mot Toyota Proace

I broschyren utlovas bilar som ”gör vardag till fest”. Vi provkör bilar för affärsfolk och knattelag och familjer – Mercedes V 250 d och Toyota Proace. Är detta slutet på historien?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I broschyren för Mercedes V-klass sparas inte på lovorden. ”Den här bilen är lika mångsidig som ditt liv och lika storartad som dina drömmar.” ”Körupplevelsen är lika dynamisk som komfortabel.” ”Suverän för affärsfolk och familjer på väg.” Smulor av tveksamhet sopas bort med avslutningen ”V-klass – gör vardagen till fest!” Självklart vill vi inte missa partyt.

Bjuder in gör Mercedes V 250 d Exclusive Lång, listpris 774 900 kronor. Ingen vill ju gå ensam på en fest så vi tar med Toyota Proace Verso Executive Long. Pris 519 625 kronor. Båda är ”top-of-the-line”, och det finns åtskilligt billigare alternativ. Men är det fest så är det.

”Suverän för affärsfolk...” Ptja, utanför flygplatsen går det alltid extraknäcka som taxi. Foto: Glenn Lindberg

Nu tycker jag bestämt att jag hörde en invändning från läsfåtöljen. ”Är det inte bussar?” muttrar en besserwisser. Nä, nä. Jag hänvisar till samma Mercedes-broschyr, sidan åtta: ”V-klass tar sig lika bra ut ur alla perspektiv. De harmoniska linjerna är omisskännliga – det här är utan tvekan en personbil från Mercedes-Benz.” Visst är de en smula stora.

Foto: Glenn Lindberg
Foto: Glenn Lindberg

Basmodellen av Mercedes, med det bekymmerslösa tillnamnet ”kompakt”, mäter 4,9 meter och har plats för upp till åtta personer. Känns det trångt i kupén kan man välja lång eller till och med extra lång kaross. Men i dag kör vi mellanversionen, 5,14 meter lång. ”Här finns plats för nästan allt” skriver Mercedes och nog är det så. V-klassen i det långa utförandet sväljer 1 030 liter bagage på 73 centimeter lastgolv,­ med alla stolar uppfällda.

Toyota Proace Long är till och med större: 5,31 meter lång, 96 centimeter lastyta och sväljer 1 237 liter bakom tredje stolraden. Lastkapaciteten testas under ett besök på en av stadens återvinningsanläggningar. Vardagligt så det förslår.

Foto: Glenn Lindberg
Foto: Glenn Lindberg

Men den utlovade feststämningen uteblir. För även om bussarna… förlåt, personbil­arna, är rymliga så är de också extremt oflexibla.­ Stolarna tar stor plats och låter sig inte fällas ned. Toyota Proace vinner dock utrymmes­jämförelsen med Mercedes V-klass i den mellanlånga versionen. Den extra längden gör skillnad. ”Trots att den är så rymlig inuti så manövreras V-klass enkelt även när det är ont om plats.” Orden är Mercedes egna, tryckta i V-klassbroschyren, och här tror jag att tryckfelsnisse har varit framme. Det är ju tvärtom. Glöm gatuparkering i city. Backkamera, standard i båda, hjälper inte när parkerings­luckan är kortare än bilen. Så mycket festkänsla uppstår inte av köra runt och leta parkeringsplats.

Vardagen blir för övrigt ännu längre än vanligt eftersom jag måste köra extra tidigt till redaktionen för att vara först in i ett tomt garage. Hinner kollegorna före tar det en halvtimme extra att precisionsparkera slagskeppen. Bussarna… förlåt, personbilarna gör mig storhetsvansinnig. Men om vi ska välja mellan pest och kolera i parkeringsronden så väljer vi Mercedes V-klass. Den är något kortare och har betydligt bättre backkamera. Större utsnitt, bättre bild. Men vad är meningen med dessa idiotiskt­ svärtade rutor? Vettigt i tropikerna, men i Sverige är det under det mörka halvåret bara till besvär.

Partystämningen är på topp när Mikael kånkar hem en bal med skithuspapper från stormarknaden. Foto: Glenn Lindberg

Vi kör mot stormarknaden, ett annat vardagsbestyr. Kommer feststämningen att uppstå utanför Coop? På vägen hinner vi känna lite mer på bil­arna. Toyota Proace känns igen från syskonen Peugeot Rifter och Citroën Spacetourer. Tre i princip identiska bilar som byggs i samma PSA-fabrik i Frankrike. Uppstigningen i Proace är mer kännbar än i Mercedes V-klass, sitsen är decimetern högre upp. Anrättningen har en lätt bismak av skåpbil, sedan får Toyota och Peugeot/Citroën säga vad de vill.

Väl på plats är det lätt att finna sig tillrätta i en skön skinnklädd stol. Elstyrd förarstol, navigation, head up-display, allt är standard i toppversionen Toyota Proace Executive. Tvålitersdieseln från Peugeot är på 180 hästkrafter och kopplas till en sexstegad automat. Funktionen är det inget fel på, men automatlådevredet känns som en kul idé på ritbordet som borde ha testats ut ett par gånger till. Toyota Proace är tyst på vägen men den enkla, halvstela torsionsbakaxeln fortplantar vägens ojämnheter till karossen.

La dolce vita! Mercedes V-klass är en familjebuss och ett party­tält i ett. Rymlig och bekväm. Foto: Glenn Lindberg

Mercedes V-klass lockar med en betydligt­ mer lyxig känsla, men så kostar också Exclusive-versionen 248 000 kronor mer än den lyxigaste Toyota-modellen. Skinnklädsel och aluminiumpaneler är standard. Om det inte vore för att Mercedes redan informerat­ mig om att det är en personbil skulle jag påstå att förarmiljön NÄSTAN känns som i en personbil. Elstolarna förflyttas på sedvanligt Mercedes-vis med reglage på dörren. Där sitter också knapparna för stolvärme och stolkylning, lätt vinklade nedåt och svåra att läsa av. Men snyggt är det.

Mercedes 2,1-liters diesel på 190 hästkrafter­ och en sjustegad automat är standard i V 250d. Mercedes-växelväljaren sticker ut från höger sida av rattstången. En smula oortodoxt, men mycket lättanvänt, och definitivt att föredra framför vredet i Toyota.

Trixigt att ta sig in i bakre sätesraden i Toyota. En smärre akrobatisk manöver kan behövas. Foto: Glenn Lindberg

Både Toyota Proace och Mercedes V 250 går förvånansvärt tyst. Men tystast är Mercedes V-klass där man till och med i tredje raden åker väldämpat. Fjädringskomforten är strået vassare i V-klass som ståtar med multilänkupphängning baktill. Bakom ratten känns V-klass stadigare, man kan i princip släppa ratten och den tuffar på rakt fram. En effekt av att Mercedes är bakhjulsdriven och Toyota är framhjulsdriven.

Utanför köptemplet lastar vi in shoppingkassar. Med Toyotas fjärrkontroll kan jag öppna valfri skjutdörr på distans. Ganska praktiskt, man undviker helst att öppna den gigantiska bakluckan. Mercedes har också el-öppningsbara skjutdörrar, men man kan inte välja vilken man öppnar med fjärrkontrollen. Båda skjutdörrarna glider upp samtidigt när jag håller inne öppningsknappen på fjärrkontrollen.

Foto: Glenn Lindberg
Foto: Glenn Lindberg

Bakrutorna kan öppnas separat, praktiskt de gånger man har vanvettigt långa saker att transportera. Men det är inget man använder för lastning på stormarknaden. Rutan på Toyota Proace är så högt placerad att jag måste lyfta påsen 1,27 meter över marken och trycka in den genom en ganska smal rutöppning. Mercedes-rutan är skuren betydligt lägre än Toyotas bakruta, en meter över marken, och fungerar bättre som lastlucka.

I reklamens värld älskar alla ”aktiv fritid”. Vi slänger därför in surfbrädan i bussen… bilen menar jag, och kör i väg till Solviksbadet. Den oflexibla interiören sätter dock käppar i hjulen. Jämfört med MPV-modeller med stolar som sekundsnabbt går att fälla ned under golvet så känns de här ”personbilarna” väldigt mycket som bussar. I väntan på den stora Mälarvågen korkar­ vi surfers upp en flaska bubbel och äntrar de bakre domänerna. Det är ju detta som är bilarnas egentliga uppsida.

Festlokalen baktill­ är i båda bilarna inredda med fyra separata fåtöljer. Som gäst noterar jag att insteget till sista raden i Toyota Proace Verso är hyfsat lätt, stolen i mittraden glider lätt framåt och öppningen är bred. Väl på plats sitter man mycket bra i Toyota. 12-volts uttag och mugghållare­ finns på sidan. Vintertid kan man sakna stolvärme, i synnerhet eftersom Executive-versionen har skinnklädsel som standard. Ur mittkonsolen kan två bord fällas ut i Toyota Proace. Praktiskt som mat- och skrivbord. Ett stort glastak som ger sol- och månsken i kupén.

I ärlighetens namn så är det väl ändå sådana här vagnar en friluftsmänniska ska ha. Foto: Glenn Lindberg

Mercedes kontrar med att bjuda på stolar som är elvärmde och fläktkylda även baktill. Onekligen ett plus, främst vintertid. Insteget till tredje raden är också lättare eftersom mittradsstolen vippas fram. Snabbare och lättare än i Toyota Proace.

Strängt taget kan vi konstatera att båda bilarna bjuder på hejdundrande sittkomfort.­ Men att kalla dem personbilar – nej, där går gränsen. Det här är bilar som är skräddarsydda för bekväm passagerartransport i mindre grupper. Frånsidan av medaljen är irriterande stora yttermått, långsam värme, oflexibel interiör.

Bussar säger vi på svenska. Gör de vardagen till fest? Nej, sorry. Mercedes hade visserligen något på gång med kylning i champagneglashåll­arna. Men vi saknar fästen för sabeln efter sabreringen av flaskan. Att det ska vara så svårt…

Mercedes-Benz V 250 d Exclusive Lång

Pris

774 900 kronor.

 

Motor

Diesel. Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 16,2:1, Borrning/slag 83,0/99,0, cylindervolym 2 143 cm3. Max effekt 190 hk (140 kW) vid 3 800 r/­min. Max vridmoment 440 Nm mellan 1 400-2 400 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, bakhjulsdrift. 7-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med 1 bakåtriktad triangellänk per sida.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,8 meter.

 

Bromsar

Skivor fram och bak.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 245/45 R19.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 320, längd 514, bredd 193, höjd 188, spårvidd f/b 167/165. Markfrigång 16. Tjänstevikt 2 587, maxlast 513, max släpvagnsvikt 2 500. Tank 70 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 1 030 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 9,1 s, toppfart 206 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,69 l/mil, landsväg 0,55 l/mil, blandad körning 0,60 l/mil. CO2 158 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskyddsgaranti 30 år, lack 3 år.

 

Skatt

8 362 kronor per år de tre första åren, därefter 3 780 kronor per år.

Plus

Fjädring. Skön fjädringskomfort, bra ljudisolering.

Finesser. Stolvärme i alla stolar, kopphållare med värme och kyla, både skjutdörrar och baklucka är elstyrda.

Minus

Högt pris. 774 900 kronor är mycket för en småbuss.

Sikt. Det är dålig sikt genom de svärtade rutorna.

Toyota Proace Verso Executive Long

Pris

519 625 kr inkl Skyview.

 

Motor

Diesel. Tvärmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 16,7;1, Borrning/slag 85,0/88,0, cylindervolym 1 997 cm3. Max effekt 180 hk (130 kW) vid 3 750 r/­min. Max vridmoment 400 Nm mellan 2 000-2 500 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak halvstel axel med bakåtriktade bärarmar.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 12,4 meter.

 

Bromsar

Skivor fram och bak.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 225/55 R17.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 327, längd 531, bredd 192, höjd 191, spårvidd f/b 163/162. Markfrigång i. u. Tjänstevikt 2 230, maxlast 510, max släpvagnsvikt 2 250. Tank 70 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 1 237 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 10,1 s, toppfart 170 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,63 l/mil, landsväg 0,55 l/mil, blandad körning 0,59 l/mil. CO2 155 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år/10 000 mil, vagnskada 3 år, rostskyddsgaranti 6 år, lack 3 år, assistansgaranti 3 år.

 

Skatt

8 000 kronor per år de första tre åren, därefter 3673 kronor per år.

Plus

Lastutrymme. Stort lastutrymme även med sex personer i kupén.

Bord. Stora bord som går att fälla fram ur mittkonsolen.

Minus

Ljud. Något mer däck- och vägljud än i Mercedes V-klass.

Otymplig. Otympliga yttermått. 5,31 meter är svårparkerat.

Foto: Glenn Lindberg

Vinnare: Toyota Proace Verso Executive Long

Bästa bussen är onekligen Mercedes V-klass. Fjädrings- och ljudkomforten är en nivå bättre i V-klass än i Toyota Proace. Stolvärme i de bakre raderna är en finess som uppskattas av passagerare kalla ­vinterdagar. Vi bländas också av allt pynt i den lyxiga interiören. Instrumentpanel med dekorsöm, mugghållare som både kan värma och kyla drycken och tryckplatta och vred som styr bildskärmsmenyerna.

Mercedes har fått till en snygg touch, men att det skulle vara värt 248 000 kronor extra köper vi inte. Toyota Proace är bra så det räcker. Toyota-bussen är tyst och stark och bjuder på bättre utrymmen. Utrustningsnivån ger Proace Executive en lyxig atmosfär – skinnklädsel, automatlåda och massage i förarstolen. Det räcker och blir över.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!