Gammal möter ny men utseendet är snarlikt. Bredkäftad grill utmärker den senaste modellen. Foto: Glenn Lindberg

Nygammalt – Bentley Continental GT

Den blev själva sinnebilden för lycka och framgång strax efter millenniumskiftet, Bentley Continental GT. Presenterad som kronjuvel vid debuten bär modellen i sin tredje generation en särskild aura av flärd, lyx och användbarhet. Vi kör modellen back-to-back med den allra senaste versionen. Håller gamlingen sin nykomling stången?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Rygg mot rygg, ”back to back”, står de och jäser i ett soligt Frihamnen i Stockholm, den senaste respektive äldsta versionen av Continental GT i modern tideräkning. För Bentleyfanatiker är coupén Continental GT från 00-talet dock fortfarande nytt gods, firman grundades ju redan 1919 även om första produktionen av snabba dyra rikemansleksaker kom igång först två år senare. Resten är historia. En brokig sådan. Redan 1931 snodde ärkerivalen Rolls-Royce åt sig varumärket och styrde mer eller mindre med järnhand fram till försäljningen till Volkswagen Aktiengesellschaft 1998. Under fem år byggde tyskar och engelsmän i samförstånd upp ”ett nytt Bentley” i Crewe som visualiserades av den egna lyxsportcoupén Continental GT som debuterade på Genèvesalongen 2003. Den slog världen och lyxbilsmarknaden med storm, satte liknande utmanare från Storbritannien, Tyskland, Italien, USA och Japan på pottkanten. Man kan till och med säga att Continental GT satte en helt ny standard i övre lyxbilsklassen.
Konstruerad på dyrbaraste Volkswagen Phaeton-teknik med avantgardistisk, samtidigt klassisk, look en verklig mackapär till pjäs.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!