Foto: Emmy-Lie Vilsson

Porsche Panamera 4S mot Tesla Model S 90D

Porsches flaggskepp Panamera har lanserats i nytt utförande och det är framför allt tekniska nyheter som dominerar. Räcker Porsches teknikframryckning för att matcha den elektriska superstjärnan Tesla Model S?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det har gått åtta år sedan Porsche lanserade första generationen Panamera – en bil som vi då ansåg revolutionera lyxbilssegmentet genom att införa en rejäl dos sportbilsprestanda som ingen dåvarande konkurrent kunde matcha.

Nu har en alldeles ny generation Panamera kommit till världen, och världen den möter är en helt annan än den som föregångaren ställdes inför. Sedan första Panameran introducerades har det kommit en ny bil som har kullkastat lyxbilssegmentet med oanad kraft – Tesla Model S.

Det finns två sätt att se på Tesla Model S – antingen som en miljövänlig elbil eller som en dyr lyxbil. Model S rör sig nämligen i samma prisklass som Audi A8, BMW 7-serie och Mercedes S-klass, men har lockat köpare i en helt annan omfattning. Lyxbilssegmentet, eller storbilsklassen om man så vill, omsätter inte mer än ett hundratal bilar per år i Sverige. Det är med andra ord en liten plan kombattanterna har att spela på. Det har Tesla inte brytt sig om, de har dundrat in i Sverige och sålt Model S i stora lass. Eller vad sägs om 838 bilar? Det är så många exemplar av Model S som såldes under 2016. Model S har blivit lyxbilen alla de stora tyskarna måste slå.

Det märks på nya Panamera. Den stora Porschen har nämligen blivit digital. För fem år sedan chockade Tesla bilvärlden med sin stora pekskärm som dominerade inredningen i Model S och helt plötsligt började vi ifrågasätta varför de flesta bilar hade så många knappar som bara var svåra att hålla reda på. Nu har det börjat ge ringar på vattnet.

Foto: Emmy-Lie Vilsson
Foto: Emmy-Lie Vilsson
Foto: Emmy-Lie Vilsson
Foto: Emmy-Lie Vilsson
Foto: Emmy-Lie Vilsson
Foto: Emmy-Lie Vilsson
Foto: Emmy-Lie Vilsson

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!