Saab 9-3 Aero XWD mot Audi A4 3,2 quattro

Saab 9-3 Aero XWD mot Audi A4 3,2 quattro

Papperskopior. Med buller och bång introducerar Saab sin första egna fyrhjulsdrift, kallad XWD. Tekniken finns ännu bara i toppmodellen Aero 2,8T med 280 hästkrafter. Vi gör det enda rätta – plockar ut klassfavoriten Audi A4 för en första holmgång.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

En studie av databladen ger oss en närmast skrämmande likhet mellan nya Saab 9-3 Aero XWD och Audi A4 3,2 quattro. Toppfart och acceleration 0-100 km/h är identiska, 250 km/h respektive 6,2 sekunder. Under båda huvarna finns stora V6-motorer, i Audis fall en sugmotor på 3,2 liter och 265 hästkrafter, hos Saab en trelitersmaskin – givetvis turbomatad – med förhöjd effekt jämfört med framhjulsdrivna Aero. Totalt 280 hästkrafter finns till hands att kasta ut till de fyra drivande hjulen. Storleksmässigt lirar duellen klockrent, den långsträckta Audin är fem centimeter längre med sina 4,70 meter. Men så har ju 9-3 några år på nacken nu, modellen presenterades redan 2002. Priskampen på pappret vinner Saab knappt med ett grundpris på 364 900 kronor, A4 3,2 quattro kostar ytterligare 13 tusenlappar.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!