Foto: Glenn Lindberg / Moderna Klassiker

Saab 9-7X mot Volvo XC90

De svenska biltillverkarna Saab och Volvo var senare än de flesta andra i starten med att erbjuda en stöddig stadsjeep. I premiumklassen var det redan fulltecknat när XC90 dök upp år 2002 och när 9-7X debuterade två år senare hade tåget redan gått. Åtminstone för Saab. Vi provkör två exemplar av svenska vilda västern-vagnar.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Att fint herrgårdsfolk gärna ville visa de rätta takterna även bortom sina fashionabla inhägnader var deras val av bil tydliga bevis på. Länge var Range Rover och Jeep det enda som gällde, men när trenden med högbyggda – mer eller mindre terrängdugliga – bilar sökte sig in mot stadsförorter och vidare till citykärnorna förstod bilanalytiker att en ny trendklass var skapad. Raskt skyndade sig stora och små biltillverkare att göra olika disco- eller stadsjeepar, förkortningen suv (sports utility vehicle) blev snabbt ett begrepp.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!