Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Toyota Land Cruiser 2009 mot Toyota Land Cruiser 2021

Chefredaktör Engström har första generationen av Toyota Land Cruiser 150, tillverkad 2009. Därför kör vi den absolut nyaste också, bara för att kolla om nånting har utvecklats de senaste 12 åren.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Man ska som bekant inte ändra ett vinnande koncept. Det verkar Toyota tycka också, för det är inte helt enkelt att skilja den helt nya Land Cruisern från min 12 år gamla, tillverkad 2009 som 2010 års modell. Den första i den så kallade 150-serien, eller J15 om vi pratar internkod

Men vi tar en historielektion först, Toyotas Land Cruiser-bilar har nämligen inte alltid varit stora som en ladugård och haft extra allt när det handlar om utrustning. Det började redan under andra världskriget, 1941 för att vara mer exakt. Då lade den japanska armén beslag på en amerikansk ”Willys Jeep” som de hittade på Filippinerna, tog med den hem till Japan och beordrade Toyota att utveckla ett liknande fordon som fick beteckningen AK. 1950 startade Koreakriget och USA:s armé behövde en ny ”Willys Jeep”. Uppdraget gick till Toyota som på fem månader, med start i januari 1951, tog fram modellen ”BJ Jeep” som inte hade några som helst gemensamma egenskaper med den AK-modell som togs fram under andra världskriget, inte mer än att Toyota redan hade viss koll på detaljerna. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!