Foto: Glenn Lindberg / Moderna Klassiker

Vildmarkswannabes: Volvo V70 XC mot Audi allroad quattro

När Audi allroad quattro och Volvo V70 XC debuterade för över 20 år sedan var de pionjärer i ett nytt bilsegment. Funktionella kombis med förbättrad framkomlighet, kryddade med lyxattribut. Nya köptes de ofta som dyra tjänstebilar för att senare bli begagnade familje­fraktande slitvargar. Nu är det dags att höja statusen än en gång!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Allt började i USA. Jeep-folkets gillande av robusta bruksbilar gjorde att de övriga amerikanska bilmärkena började göra rejäla kombibilsliknande vardagsvagnar, ofta baserade på stora pickupchassin. Att kunna ta sig fram på sämre vägar på ett bekvämt sätt var härligt och praktiskt, men med tiden utvecklades biltypen mer och mer för ordinärt förorts-, familje- och cityliv.
Discojeepar eller stadsjeepar kallades biltypen i Sverige. Man minns oron och skräcken bland dåtidens suv-ägare som var rädda att se sin bil med platta punkterade däck efter asfaltsindianernas räder nattetid.
Audi och Volvo hade inte riktigt hunnit med skogsmulletrenden när europeiska BMW och Mercedes redan presenterat sina högbyggen X5 och ML-klass, i stället beslöt man i Ingolstadt respektive Torslanda att gå en mellanväg som enbart amerikanska AMC Eagle och japanska Subaru Outback gjort tidigare. Högbyggda kombibilar låg helt enkelt rätt i tiden. Och det skulle dröja nästan ett årtionde eller mer innan utmanare som Saab 9-3X, Volkswagen Alltrack, Skoda Scout och Mercedes All-Terrain slog in på samma linje.
Audi baserade sin livsstilskombi på nyutvecklade A6 Avant och Volvo på V70, som i sin tur härstammade ur gamla 850-serien.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!