Teknikens Världs testlag 1975 – över stock och sten mot Nordkap. Foto: Teknikens Värld

Äventyr och renslakt

Vi gräver i vårt 73-åriga arkiv och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Vinnare och förlorare. Så kan denna bild summeras. I förgrunden ser vi Range Rover visa upp sina terrängegenskaper och bakom rullar Chevrolet Blazer som lovade mycket med skönt V8-pulver och fräck design men föll pladask. Vinnare och förlorare i Teknikens Världs jeep-test i nummer 22/1975, alltså. Jo, så kallade vi faktiskt det. Förvisso fanns det en Jeep Cherokee med i testet, liksom en International Scout, men idag har vi nog valt att kalla det för ett terrängbilstest.
Det testlaget slarvade med vid rubriksättningen tog de igen på antal körda mil. Karavanen letade sig till Nordkap och tillbaka, en resa på 400 mil genom tre länder. Och som bilden visar gick inte alla mil på slät asfalt. Att ta sig till Europas norra udde var inte som i dag, en trevlig tripp möjlig även för barnfamiljer och pensionärer. Vägnätet var eftersatt och glöm det där med selfievänliga utsiktsplattformar.
Här krävdes det hår på bröstet. Eller? Nja. När testlaget velade vid en lerig uppförsbacke med sina fyrhjulsdrivna bilar kom två ”lappkärringar” i en gammal Volvo 140 och tog sig an hindret med van hand. Förnedringen kompletterades av att kvartetten inte lyckades skaka av sig en buss på den knaggliga grusvägen till Turisthotellet i Kirkenes.

Teknikens Värld nummer 22, 1975. Foto: Teknikens Värld

Test-tabellerna får ursäkta men läsarens fokus hamnar lätt på PeO Erikssons fantastiska bilder och George Johansson målande text där testlaget inte bara möter ett dramatiskt landskap utan även världens nordligaste ko, en guldvaskande fransk äventyrare vid namn Jaska samt tvingas bevittna en renslakt.
Sällan har en bil varit så överlägsen som Range Rover i detta test. Bilen var bäst både på vägen och vid sidan av den samt var testets mest bränsleeffektiva bil. Men var det en bil, eller en så kallad jeep? Den bjöd i alla fall på personbilskomfort. Det kanske inte låter så märkvärdigt i dag men första generationen Range Rover, som lanserades 1970, var en föregångare till dagens suvar. Ja, kanske en sådan du sitter i just nu och planerar en tripp till Nordkap med latten i mugghållaren, luftkonditioneringen perfekt inställd och med favoritlistan på Spotify. Och med nyrakad bröstkorg.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!