Både Toyota Supra och Porsche 944 hade tidstypiska pop-up-strålkastare. Oftast nedfällda. Foto: Teknikens Värld

Barn av sin tid

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Förr, kanske inte i dag, rynkade Porschefolket på näsan åt 944. Nu har den stuckit i pris och fått klassikerstatus precis som alla andra historiska modeller från Zuffenhausen, men då kändes den smittad av folk-Porschen 924. ”Ingen ­riktig Porsche”, var en kritik den fick utstå, vilket till viss del stämde. Den var ju tänkt att bli en Audi från början och tillverkades i dess fabriker i Neckarsulm.
Porsche 944 S2 var dock något annat och täppte till truten på motståndarna. Under huven stoltserade dåtidens största fyrcylindriga motor – hela tre liter – som gav 211 hästkrafter. Oavsett vilken växel eller vilket varvtal du låg på fanns effekt att hämta, bottenvridet var kanon. Stora fyrors förbannelse var vibrationer, något Porsche lyckats bygga bort med hjälp av balansaxlar. Testlaget var imponerade och protokollet skvallrade om att förarna hade svårt att tro att det ”bara satt en fyra under huven”.
Utmanaren hette Toyota Supra, tillbaka i sin tredje generation efter några år borta från den svenska marknaden. Detta var första gången modellen stod på egna ben då de två tidigare generationerna var tillspetsade sportbilsderivat på Toyota Celica. Nu hade modellerna gått skilda vägar.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!