Jonny från Skottland och Bengan från Östermalm fann varandra under Liljeholmsbron. Foto: Claes Johansson / Teknikens Värld

En rutten historia

Vi gräver i vårt 74-åriga arkiv och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Nu tittar vi tillbaka till 2004 och vårt vinterskott som det än i dag talas om ute i stugorna.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Minns du Jonny Rotten? Inte Johnny med h, gaphalsen i punkbandet Sex Pistols, utan vårt vinterskott från 2004. Det sägs att gaphalsen fick smeknamnet Rotten på grund av sitt gröna hår och sina trasiga tänder. Vi döpte vårt skott av ungefär samma anledning – det var ju trots allt Storbritanniens billigaste Rolls-Royce, en 1976 års Silver Shadow för 41 000 kronor.
Med drömmar om lyx och flärd är det lätt att glömma att gårdagens lyx ofta blir morgondagens helvete. Vi på Teknikens Värld glömmer det gång på gång när det gäller våra skott, bilar vi köper inför sommar- och vinterhalvåren.
Jonny hade svårt att gå på alla cylindrar och drack olja och bensin i samma takt som Johnny slök lageröl. Rost fanns mest överallt och vad som dolde sig under vinylduken på taket vågade vi inte tänka på. Jonny var i god skottanda helt opålitlig och inte förstahandsvalet i redaktionsgaraget när något skulle bli gjort.

Teknikens Värld nummer 11/2005.

En dag fick Jonny nog och rymde, vilket blev en artikel i nummer 11/2005. Han var helt enkelt borta från garaget. Med sig hade han tagit alla bensindunkar och allt som kunde ge motorn smörjning, till och med Dagges olivolja som han köpt under en Italienresa.
Läckande bromsvätska ledde oss till Liljeholms-bron. Där under hade han slagit ihop sina påsar med Bengan. Artikeln resulterade i arga läsarbrev: Så skulle man väl ändå inte behandla en Rolls.

Men precis som med Johnny gick det bra för Jonny. Gaphalsen blev rockstjärna, drog igång bandet på nytt på äldre dagar och fick säcken full. Jonny renoverades i Estland och såldes av tidningen precis när bilauktioner på internet var nytt och spännande. Budgivningen urartade och vinterskottet gav till slut svarta siffror i bokföringen, trots att den grävt i vår plånbok under två års tid.
Alla skott lever kvar i våra medvetanden. I Jonnys fall blev det tydligt när redaktionsgaraget nyligen fick en internetuppkoppling som genast döptes till Jonny Routern.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!