Fotot här blev öppningsbild i testet i Teknikens Värld nummer 11/2013. Rubriken given men också missvisande: Framtid i rampljuset. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

En snurrig tid

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Nu vrider vi tillbaka uret med endast åtta år, och en titt på vad som då spåddes vara framtiden...

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Nya tider. Skyskrapor är skruvade och bilar körs med el. Skönt att den gamla rullbrädan ändå är med i matchen. Året är 2013 och Teknikens Värld har kvitterat ut laddhybriden Fisker Karma för test. Exemplaret är Europas enda pressbil och hämtades av testlaget i Köpenhamn. Första stopp för fotografering blev omedelbar på svensk mark: Västra hamnen i Malmö med Turning Torso bakgrunden.
Testet betades av i grevens tid. Publiceringen gjordes i nummer 11 med utgivningsdag den 8 maj. I november samma år gick tillverkaren i konkurs efter att produktionen stått stilla i ett år.  Totalt hann det byggas cirka 2 700 bilar.
Fisker Karma var något så udda som en dubbel nordisk angelägenhet – utan svensk inblandning dessutom. Bilen var den danske designern Henrik Fiskers verk och byggdes av finska Valmet Automobile.
Under det nästan fem meter långa mäktiga skalet fanns dubbla elmotorer och en bensinmotor på två liter, hämtad från General Motors. Tillsammans gav de 347 hästkrafter i protokollet, 61 färre än på papperet. Den angivna elräckvidden på åtta mil kapades till inte ens hälften under testet. Med en uppmätt förbrukning på 1,17 liter per mil, en prislapp på nästan 1,2 miljoner kronor samt en milkostnad de tre första åren på 145 kronor stod det klart att det inte direkt handlade om en konkurrent till Toyota Prius.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!