En brun Moskvitch 412 i sitt rätta bruna element. Fick du platt däck fanns en fotpump av cykelmodell i skuffen. Foto: Ulf Holmstedt / Teknikens Värld

En studie i brunt

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Bilden här, den brunaste i vårt arkiv, skulle mycket väl kunna illustrera att Moskvitch 412 var en skitbil men visar den sovjetiska vagnen i sitt esse. Ju sämre vägen blev desto bättre uppträdde bilen enligt vårt test i nummer 25/1972. Detta tack vare styv fjädring och hög markfrigång. Det rejäla avståndet mellan pedalerna gjorde det möjligt att köra med stövlarna på.
Annars handlade det om en uråldrig konstruktion, en resa bak till 1950-talet. De små fenorna på bakluckan skvallrar om det men under skalet blev det än tydligare. Stel bakaxel parad med längsgående bladfjädrar var bara förrätten liksom trumbromsar på alla fyra hjul. Invändigt noterade testlaget en hastighetsmätare av liggande modell, ljusomkopplare på golvet, handbromsspak under instrumentbrädan och spridda reglage, ett av dem till något så passé som en kylargardin. Rullbälten? Glöm det.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!