Fem sportiga familjebilar tar sig an skånska Ring Knutstorp. Foto: PeO Eriksson / Teknikens Värld

Färgglada och hurtiga

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Denna gång landar vi i ett test på Ring Knutstorp och året är 1974...

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Se, en bild från en tid när bilar var lackerade i läckra kulörer. Man kan nästan tro att fotografen Peo Eriksson har haft ett finger med i spelet när det bokades bilar – allt för att få till en så fin palett som möjligt.
Men det var inte kulörer som var temat för detta test i Teknikens Världs nummer 10/1974 utan prestanda. Eller brist på den, rättare sagt. Precis som i våra dagar var bilfloran i förändring, och nästan lika dramatiskt som i dessa elektrifieringstider. Åtminstone för en motorman.

Den renodlade sportbilen höll på att dö då den blev utmanad av nya tidens GT-bilar. Inte GT som vi tänker oss en typisk Gran Turismo-vagn. En dyr sportbil med komfort att kryssa ner till rivieran med. Solglasögon på skallen, lättpackade och med kasionobesök i sikte. Ja, du känner till klyschan. Nej, här handlade det om vanliga familjebilar med lite extra hästkrafter och tuffa detaljer.
Längs fram har vi den dyraste vagnen, Audi 80 GT för 26 000 kronor. Med 100 hästkrafter var den kvickast i gänget men också riktigt duglig som familjebil. Faktiskt fullt jämförbar med Saab och Volvos större familjebilar sett till utrymmen. Bakom Audin lurar Simca 1100 TI, samlingens gamling som inte tillförde så mycket till segmentet. Halvkombikaross och fyra dörrar förblev modellen trumfkort.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!