Småbilar av halvkombisnitt utmanar svenska klassikerna Saab 900 och Volvo 240. Foto: Ulf Holmstedt / Teknikens Värld

Färgglada utmanare

Vi gräver i vårt 73-åriga arkiv och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Denna gång från ett test där de svenska tungviktarna 240 och 900 utmanades av en färgrik skara småbilar från kontinenten.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Vi pratar ofta om det glada 1980-talet men ­årtiondet började tufft. I Teknikens Värld nummer 15/1980 var stämningen låg när vi rullade fram tolv småbilar för fotografering i Velodromkurvan på Gelleråsbanan i Karlskoga. Dyra bensindroppar på tre kronor litern, ”nästan som på ­kontinenten”, gjorde att folkhemsfraktarna Saab 900 och Volvo 240 var hotade på tronen som landets mest sålda bilmodeller. Utmanarna var de nya småbilarna, alla utlänningar och etablerade sedan länge ute i Europa.

Ulf Holmstedt knäpper av en ruta medan testets skribent Dag E Hogsten inte verkar ha allt för bråttom att lämna slagfältet. Fotot kom aldrig med i tidningen men finns kvar i vårt arkiv.
Det må se ut som en inbjudande godisblandning men inte mycket gott fanns att säga om de där småbilarna. Bäst lyckades västtyska Opel Kadett, dyrast i gänget och höll ”nästan” de större bilarnas klass. Snäppet större än de andra småttingarna och det med förhållandevis bra plats för både baksätespassagerare och bagage. Förarmiljön var dessutom föredömlig.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!